Startpagina Actueel

Condensdroogtechnologie: minder chemische kiemremmers en geen gas nodig

Bart Nemegheer en producent Engie zien heel wat voordelen in het gebruik van deze nieuwe techniek voor het drogen en bewaren van onder meer aardappelen, uien en sjalotten. “Het energiepositieve droog- en bewaarproces zorgt voor een duurzamere voedselproductie.” We zetten hieronder een aantal voordelen op een rijtje.

Leestijd : 2 min

Aardappelen verliezen, afhankelijk van de weersomstandigheden, in een conventionele opslagruimte 10 tot 15 % van hun gewicht. Engie stelt dat met hun technologie de indroging beperkt zou worden tot 3%. “De aardappel behoudt grotendeels gewicht en omvang en heeft meer voedselrendement als resultaat. Een grotere aardappel is ook gemakkelijker te schillen, wat het schilafval bij nabewerking beperkt”, duidt Bart Nemegheer.

Minder suikers

Er zouden ook minder rotnesten ontstaan, waardoor een beschadigde aardappel gemummificeerd wordt en omliggende aardappelen niet zou aantasten. Verder kan het Engie-bewaarsysteem onder alle weersomstandigheden snel en efficiënt producten drogen, wat zorgt voor behoud van kwaliteit en het verminderen van verlies door de verspreiding van ziektes.

Door deze techniek worden minder suikers in de aardappelen gevormd, waardoor veroudering minimaal is. Er is bij de verwerking tot friet minder nabewerking nodig, zoals blancheren, wat door een lager energieverbruik tot een efficiëntere productie zou leiden. En, door deze techniek kunnen aardappelen van eigen bodem het jaar rond worden geleverd.

Door de constante bewaarcondities blijven de aardappelen rustig. Daardoor zijn er minder kiemremmers nodig of kan gemakkelijker de stap naar biologische kiemremmers worden gezet. En dat in tegenstelling tot aardappelen in een bewaring met buitenluchtkoeling. Daar zijn vaak veel chemische kiemremmers nodig, omdat de aardappel eerder kiemt door de wisselende buitenluchtcondities en kiemremmers deels verloren gaan door de ventilatie met buitenlucht.

Duurzame energie

Ook logistiek biedt deze techniek voordelen: er is minder import van aardappelen door een groter volume aan kwaliteitsaardappels van eigen bodem. Daardoor zullen er minder transportkilometers zijn. Ook het gasverbruik wordt tot 0 herleid. “De conventionele bewaarmethode maakt vaak gebruik van gaskachels om de schimmels te doden. Dit kost niet alleen veel gas, er komen ook grote hoeveelheden CO2 en schadelijke verbrandingsgassen vrij”, legt Bart uit.

Ten slotte kunnen we nog dit meegeven: het natuurlijke koudemiddel in de installatie zorgt voor het hoogste rendement en het laagste energieverbruik. De installatie wordt voorzien van permanente magneetventilatoren die tot wel 35% minder energie verbruiken. Door de inzet van zonnepanelen, de warmtepomp en de restwarmtebenutting wordt duurzame energie overgehouden.

En door de toepassing van dat natuurlijke koudemiddel (NH3) zal De Aardappelhoeve het hoogst haalbare rendement en daardoor het laagste energieverbruik realiseren. “Bij zowel het koude als warme gedeelte van de installatie vindt rechtstreeks warmteoverdracht naar lucht plaats zonder tussenmedium”, aldus nog Bart.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Prijs van sojabonen is terug stijgend

Economie In Brazilië is intussen 60% van de sojabonen geoogst. Als de lagere productievoorspelling van het Conab er uitkomt en als de Chinezen terug meer importeren, dan lijkt er nog weinig ruimte voor prijsdaling.
Meer artikelen bekijken