Startpagina Actueel

Marvaco: eerst 20 jaar groeien, nu focus op optimalisatie

Net zoals Rome niet in 1 dag werd gebouwd, timmerden David Martain en zijn vrouw Inge Van de Steene jaar na jaar aan de uitbouw van Marvaco. Het bedrijf produceert op 4 locaties 31.000 vleesvarkens per jaar, maakt 10.000 ton veevoeder voor de eigen varkens, verwerkt jaarlijks 40 miljoen liter drijfmest en er zijn 15.000 stuks pluimvee (opfok moederdieren).

Leestijd : 2 min

Het begon allemaal in 2001 met de overname van het ouderlijke bedrijf in Aarsele (Tielt), toen goed voor 200 zeugen, 1.000 vleesvarkens en 15.000 stuks opfok moederdieren (pluimvee). In 2005 werden nieuwe zeugenstallen voor 550 zeugen in gebruik genomen. Twee jaar later werd gestart met biologische mestverwerking, goed voor 25 miljoen l per jaar.

Daarna volgden stapsgewijs de plaatsing van in totaal 2.100 zonnepanelen, goed voor een productie van 570.000 kwh per jaar. Tien jaar geleden werden in Vinkt (Deinze) naast het ouderlijke bedrijf van de ouders van Inge nieuwe vleesvarkensstallen voor 5.400 vleesvarkens in gebruik genomen.

Biologische mestverwerking

In 2010 werd de biologische mestverwerking op de site in Aarsele uitgebreid tot 40 miljoen l per jaar, waarvan 15 miljoen l van de eigen sites, en de rest voor derden. In 2015 werden op de bedrijfszetel van Marvaco in Aarsele (Tielt) nieuwe stallen voor 4.500 vleesvarkens in gebruik genomen.

Enkele jaren geleden werd ook gestart met de productie van veevoeder voor de eigen varkens op de 4 locaties: 2 eigen sites in Aarsele en Vinkt en 2 loonkweekbedrijven in de buurt. Het gaat in totaal om 10.000 ton voeder per jaar. “We produceren enkel onze voeders voor de varkens, niet voor het pluimvee. Voor moederdieren gaat het over 300 ton op jaarbasis en dit is een heel specifiek product”, duidt David Martain.

Samenwerking met Breydel

In 2019 werd vervolgens de succesvolle samenwerking met Breydel (Gavere) van zaakvoerder Ivan De Keyser opgestart. Er wordt gewerkt in een 3- wekensysteem. De eerste 2 weken zijn de varkens afkomstig van Marvaco. De derde week komen de varkens via Hapro uit Wingene, die de Breydel-band ook versterkt door de gevraagde aantal en kwaliteit op te volgen en bij te sturen.

Heel recent werden in Aarsele de nieuwe stockageloodsen voor 8.000 ton grondstoffen voor de productie van veevoeder operationeel. Aan verdere groei en uitbreiding wordt vandaag niet gedacht. “We hebben eerst de volledige structuur en bedrijfsvoering goed op punt gezet. Nu is het van belang om alles zo goed mogelijk draaiende te houden en verder te optimaliseren.”

Onder meer door de slechte conjunctuur, de lage marktprijzen en nog enkele andere redenen, worden vandaag wat minder varkens gekweekt. “We houden ons heel nauwgezet aan de gemaakte afspraken met Breydel en aan de lastenboeken, maar door de druk die er nu is, zetten we nu tijdelijk wat minder varkens op.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken