Startpagina Beurzen

Internationale AGF-sector verzamelde opnieuw in Madrid

Met veel enthousiasme trok VLAM samen met 9 groente- en fruitexporteurs en 3 aardappelhandelaars naar Madrid, waar vorige maand de vakbeurs Fruit Attraction plaatsvond. Ondanks de corona-beperkingen blikken de deelnemers tevreden terug op een erg geslaagde beurs, waarbij de exportbedrijven vooral de kwaliteit van de contacten wisten te waarderen.

Leestijd : 2 min

Op de beurs verwelkomden 1.300 standhouders uit 43 landen in totaal 65.000 bezoekers uit 110 landen. Statistieken die de verwachtingen overtroffen en die duidelijk aangeven dat de internationale AGF-handel gelooft in de waarde van Fruit Attraction. Ook Vlaanderen pakte stevig uit op de beurs. Met een stand van 232 m2 verzorgde VLAM een grotere stand dan tijdens de vorige editie, zodat de exporteurs hun klanten in een comfortabele setting konden ontmoeten.

Het was inmiddels sinds Fruit Logistica 2020 geleden dat VLAM voor de AGF-sector een groepsstand organiseerde en de nog nieuwe VLAM-stand trok ook in Madrid knap de aandacht op onze producten.

Succesvolle beurseditie

Negen groente- en fruitexporteurs namen deel aan de VLAM-stand: BelExport, Calsa, Demargro, Devleeschouwer, Devos Group, Fruithandel Wouters, Nicolaï Fruit, Rotom en Vergro. De aardappelsector was vertegenwoordigd door Binst Breeding & Selection, De Aardappelhoeve en Warnez. Verder hadden ook de veilingen BFV, BelOrta en Hoogstraten een eigen stand.

De deelnemers blikken alvast terug op een zeer geslaagde beurseditie. Het was een goeie beurs. Er waren misschien minder bezoekers, maar wel meer ‘juiste’ bezoekers dus de kwaliteit ervan was wel goed.

Belgische export naar Spanje

Voor de Belgische export van groenten en fruit behoort Spanje tot de top 10 van belangrijke afzetmarkten. Doorheen de jaren is Spanje de 6de exportbestemming voor Belgische groenten. Dit is goed voor bijna 26 miljoen euro export of 43.500 ton. De belangrijkste exportproducten zijn tomaten en prei, die beide in toenemende mate afgezet worden op deze Zuid-Europese markt.

Ook andere groenten kennen hun afzet in Spanje, waarbij witloof, kolen, selderij en kropsla mooie volumes optekenen. Onze groente-export naar Spanje neemt toe. Ook in coronajaar 2020 hield de stijgende tendens stand. Voor de eerste jaarhelft van 2021 doet vooral onze export van witloof het zeer goed richting Spanje, daar waar de export van prei wat moeilijkheden ondervindt.

Voor de export van Belgisch fruit is Spanje onze 7de exportmarkt, goed voor een waarde van 22,5 miljoen euro of 27.500 ton. De grootste volumes fruit richting Spanje zijn toe te schrijven aan peren, waarvan de afzet doorheen de jaren bovendien toegenomen is. 2020 bleek een iets moeilijker jaar te zijn voor onze Belgische fruitexport richting Spanje maar de eerste jaarhelft van 2021 geeft alweer zeer sterke exportcijfers, vooral te danken aan onze peren en aardbeien.

Ook voor de Belgische aardappelhandel behoort Spanje tot de top 10 van belangrijkste afzetmarkten. De aardappelexport richting Spanje kende doorheen de jaren een stijgende tendens, vooral te danken aan de toenemende afzet van verwerkte aardappelen. In 2020 was de Belgische aardappelexport richting Spanje goed voor 89 miljoen euro of zo’n 141.000 ton. Hierbinnen nemen de aardappelbereidingen het grootste aandeel in, gevolgd door consumptieaardappelen en pootaardappelen.

VLAM

Lees ook in Beurzen

Meer artikelen bekijken