Startpagina Pluimvee

Fipronil in eieren: de zaak gaat door in België, Nederland en Duitsland

Kippenboeren willen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aansprakelijk stellen voor de schade die zij lijden door het eierschandaal. Ondertussen roept Duitsland België en Nederland op om een "minutieus" onderzoek te voeren naar de "criminele" besmetting. In België is Piet Vanthemsche, gewezen topman van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en gewezen Boerenbond-voorzitter, het niet eens met de kritiek op de communicatie van het FAVV over de crisis rond de Fipronil-eieren.

Leestijd : 3 min

Piet Vanthemsche countert kritiek op FAVV

Piet Vanthemsche, gewezen topman van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en gewezen Boerenbond-voorzitter, is het niet eens met de kritiek op de communicatie van het FAVV over de crisis rond de Fipronil-eieren. Met name sp.a-voorzitter John Crombez was scherp voor de communicatie en maakte daarbij de vergelijking met de dioxinecrisis. "Uit wat Crombez zegt, spreekt eigenlijk een fundamenteel wantrouwen ten overstaan van onze ambtenarij en dat vind ik niet ok", zei Vanthemsche zaterdagochtend in het VRT-radioprogramma "Bonus".

Sp.a-voorzitter John Crombez nam vrijdag in "Terzake" (Canvas) de communicatie van de regering en het Federaal Voedselagentschap FAVV over de eierencrisis op de korrel. "Men zei dat e r niets aan de hand is in België, maar de eieren worden wel uit de rekken gehaald bij de supermarkten. Er is echt duidelijkheid en communicatie nodig vanuit de regering en het voedselagenschap", aldus Crombez. De sp.a-voorzitter verwees naar de dioxinecrisis uit 1999. "Dat begon ook zo met de boodschap van er is niets aan de hand en we kunnen niets zeggen."

Gewezen FAVV-topman Piet Vanthemsche is het niet eens met die kritiek. "Meneer Crombez beweert dat er niets geleerd is sinds de dioxinecrisis. Dat is absoluut onwaar." Vanthemsche begrijpt dat de situatie voor de consument verwarrend kan zijn, maar hij wijst op het spanningsveld waarin het FAVV moet werken. Zo moet het Voedselagentschap enerzijds de consument informeren en beschermen, maar moet het anderzijds ook het geheim van het gerechtelijk onderzoek respecteren.

Volgens Vanthemsche is het FAVV goed gewapend om om te gaan met dergelijke crisissen. "Ik denk dat het FAVV een goed georganiseerde administratie is en dat ze er alles aan doen om consumenten te beschermen. Men moet een beetje vertrouwen hebben in onze overheid. Uit wat Crombez zegt, spreekt eigenlijk een fundamenteel wantrouwen ten overstaan van onze ambtenarij en dat vind ik niet ok", aldus Vanthemsche.

Kippenhouders willen schade op Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verhalen

Kippenboeren willen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aansprakelijk stellen voor de schade die zij lijden door het eierschandaal, meldt de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. Die schade loopt in de miljoenen: tientallen bedrijven blijven op slot en miljoenen eieren worden vernietigd.

"Het gebrekkige optreden van de NVWA heeft het probleem veel en veel groter gemaakt dan nodig was geweest", zegt Hugo Bens van de pluimveehoudersvakgroep van LTO.

De inspectie heeft volgens de kippenboeren veel te laat ingegrepen en de boeren verwijten de NVWA ook de verwarring die deze week ontstond over de veiligheid van eieren. In het televisieprogramma Nieuwsuur zei de plaatsvervangend topman dinsdagavond dat mensen beter even geen eitje konden eten. De volgende ochtend kwam de voedselwaakhond daarop terug.

Duitsers verwachten "minutieus" onderzoek van België en Nederland

Duitsland roept België en Nederland op om een "minutieus" onderzoek te voeren naar de "criminele" besmetting met luizenbestrijdingsmiddel fipronil bij miljoenen eieren.

Voor de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt is het duidelijk dat er kwaad opzet in het spel is. "Ik verwacht van de bevoegde autoriteiten dat ze deze zaak snel en minutieus ophelderen. In het bijzonder België en Nederland hebben hier verplichtingen", zegt Schmidt in een interview met het Duitse blad Bild.

Duitsland is zwaar getroffen in het schandaal. Volgens het ministerie van Landbouw zijn "minstens drie miljoen besmette eieren" geleverd in het land. Verschillende grote supermarktketens, waaronder REWE en Aldi, hebben al eieren uit de winkelrekken gehaald. Er zou evenwel geen risico zijn voor de volksgezondheid.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken