Startpagina Economie

Rusland beperkt uitvoer van kunstmest

Rusland is van plan om quota op te leggen aan de uitvoer van bepaalde kunstmesten. Daarmee wil het land de voorraad voor lokale boeren verzekeren, te midden van fors gestegen prijzen als gevolg van de energiecrisis.

Leestijd : 1 min

De quota zouden in december in werking treden en 6 maanden gelden. De maatregel is van toepassing op de uitvoer van stikstof en kunstmesten met stikstof, zei premier Michail Misjoestin woensdag. De beslissing komt er nadat president Vladimir Poetin had gepleit voor maatregelen om lokale boeren te steunen.

Wereldwijd is de prijs van stikstofmeststof de voorbije weken fors gestegen. De uit de pan rijzende gasprijzen hebben de productiekosten opgedreven en sommige fabrieken tot productieverminderingen genoopt. Dat zet de graanoogst in het komende jaar onder druk, met een risico op versnelde inflatie van de wereldwijde voedingprijzen tot gevolg.

Ruslands uitvoerbeperking komt er nadat ook China al maatregelen trof om de uitvoer van kunstmest aan banden te leggen. Bij Europese boeren heerst al bezorgheid over het aanleggen van een voorraad voor de komende lente.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken