Startpagina Actueel

Spotmelkprijzen naar 50 euro door melkschaarste

Eind oktober zat de melkaanvoer in Europa bijna aan een seizoensdieptepunt. “Deze melkschaarste doet spotmelkprijzen naar recordniveaus richting 50 euro noteren”, zegt expert Raf Beyers.

Leestijd : 2 min

E erst dit: in Amerika hebben de hoge voederprijzen koeien naar de slacht gebracht. “In augustus zou de melkkoeienpopulatie met 45.000 stuks zijn gedaald ten opzichte van een maand eerder, met nog eens 25.000 runderen minder in september. “Dat zorgt voor een lagere melkproductie dan voorzien. Toch ligt september nog 3% hoger dan het 5-jarige gemiddelde”, zegt Raf Beyers.

In Europa zit de melkaanvoer aan een seizoensmatig dieptepunt. “Dat is het gevolg van een samenloop van omstandigheden: de hittegolf van verleden jaar, de ruwvoerkwaliteit verleden seizoen, dure voerprijzen en sterk gestegen kosten zorgen voor ruim minder melk in september, en wellicht ook in Europa.” In Nederland zou het gaan om -4 %, in Frankrijk en Duitsland -3 %.

“Deze melkschaarste doet spotmelkprijzen naar recordniveaus richting 50 euro noteren. Door de schaarste aan verse melk is er meer vraag dan aanbod van verse zuivelproducten. Zo gaan ook de roomprijzen hoger klimmen. We gaan ook hier in Europa melkprijzen zien die we de voorbije decennia niet hebben vastgesteld”, aldus Raf Beyers.

Boter

Door de heel stevige roomprijzen is er te weinig melkvet over om boter te produceren in Europa. “De Europese boterindex is op eind oktober op een maand tijd met meer dan 500 euro/ton gestegen naar 4.787 euro/ton. De stijging zou nog niet voorbij zijn. Verse boter zou boven de 5.000 euro/ton gaan. De GDT-prijs is wel 10% lager dan de Europese boterprijs. De Europese boterprijs wordt momenteel dan ook alleen maar beïnvloed door de interne Europese situatie rond melkvet.”

Melkpoeder

In september kende China een recordimport van vollemelkpoeder en een lagere import van mageremelkpoeder. “Die grote import van volle- melkpoeder deed de GDT niet echt goed. De prijs blijft al maanden rond hetzelfde niveau geparkeerd. Die noteerde recent 1,5% hoger, maar was wel het minst stijgende zuivelproduct”, zegt Raf Beyers.

Mageremelkpoeder tekent wel voor een iets hogere stijging (+2,5 %) en komt op de GDT weer op het prijsniveau van in het voorjaar. “Als we de gewogen index van alle verhandelde zuivelproducten op deze GDT-veiling bekijken, dan ligt die nog ongeveer 13% lager dan in 2013. Sinds de zomerdip van eind juli ging de Europese SMP al 450 euro/ton hoger. Dat gaf eind oktober een SMP-index van 2.893 euro/ton”, geeft hij nog mee.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken