Startpagina Actueel

Na ABS-acties: ‘Boeren aanzetten tot meer samenwerking’

Leden van het ABS hebben de voorbije maanden al verschillende keren betoogd aan de poorten van grote retailers tegen dumpingprijzen. Ze vragen betere prijzen, dus meer respect, voor de boeren. Vlaams minister Hilde Crevits roept op tot meer samenwerking onder de landbouwers.

Leestijd : 2 min

Voor Stefaan Sintobin, Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang, is het duidelijk. “Als het gaat om de veel te lage prijzen die landbouwers voor hun primaire producten krijgen, blijven we maar op dezelfde nagel kloppen. Niet alleen bij het ABS, maar ook bij de Groene Kring leeft meer en meer het gevoel om over te gaan tot actie.”

Omgekeerde trechter

Vlaams minister Hilde Crevits beseft dat er een groot spanningsveld bestaat wanneer het gaat over de prijsvorming van landbouwproducten. “De landbouwer vraagt terecht een correcte vergoeding voor de inspanningen die hij levert.” Uiteraard kan de overheid zelf niet de marktprijs bepalen, maar ze heeft wel enkele instrumenten ter beschikking om die wat te gaan sturen, al blijven die natuurlijk eerder beperkt.

“De landbouwsector wordt gekenmerkt door een omgekeerd trechtermodel: kleinschalige boeren die leveren aan minder, grotere afnemers die verkopen aan een handvol retailers. Van bepaalde mededingingsregels kan worden afgeweken door bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden tussen landbouwers, zoals producenten- en brancheorganisaties.”

Voor eind deze maand gaat de brancheorganisatie Varken van start. “In welk marktmodel landbouwers ook zitten, ze mogen als zwakste schakel niet worden weggespeeld. Ik vind het verschrikkelijk dat diegene die produceert uiteindelijk de zwakkeling blijkt te zijn en het slachtoffer is, als het bijvoorbeeld gaat over de varkens, van de gestegen voederprijzen en dumpingprijzen. Het is een spons die langzaam maar zeker wordt uitgeknepen, tot er natuurlijk geen water meer in zit.”

Onderzoek naar marges

Er wordt ook voortgewerkt aan trans-parante prijzen, onder meer door het departement Landbouw & Visserij. “Er wordt door federaal minister Clarinval ook een onderzoek georganiseerd naar de marge-evoluties van de verschillende actoren uit de agrovoedingsketen”, aldus Vlaams minister Hilde Crevits.

Ten slotte is er ook het initiatief rond oneerlijke handelspraktijken en nog voor eind dit jaar presenteert het ILVO een VerdienWijzer.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken