Startpagina Actueel

De 5 tips van Romain Cools voor Interpom 2021

Voor Romain Cools, de aardappelexpert bij uitstek, was de coronapandemie een bijzonder dikke streep door de rekening, maar dat hij als adviseur, samen met zijn opvolger Christophe Vermeulen, aan Interpom 2021 in Kortrijk Xpo kon meehelpen, verzacht het leed. “Interpom blijft de polsslag van de internationale aardappelsector.”

Leestijd : 4 min

De adelbrieven van Romain Cools, tientallen jaren de gedreven secretaris en ook waarnemend CEO van brancheorganisatie Belgapom, opsommen is een onmogelijke opdracht. Midden in de coronapandemie zijn loopbaan moeten beëindigen, is een harde noot om kraken. “Tal van plannen konden niet worden uitgewerkt en het afscheid van tal van collega’s en vrienden uit de nationale en internationale aardappelketen voelde heel onnatuurlijk aan. Dat is echt niet leuk.”

Hij is dan wel bijzonder opgetogen dat hij, samen met zijn opvolger Christophe Vermeulen, het Belgapom- en het Kortrijk Xpo-team, als adviseur kon mee helpen bouwen aan Interpom 2021. We vroegen hem dan ook naar de 5 tips waarom we straks met zijn allen naar Interpom moeten gaan.

1. Kosten noch moeite

“Zoals Jan de Wilde in zijn ‘vrolijk lentelied’ al zong hebben ook de aardappelprofessionals ‘na een nare tijd, weer iets om naar te fluiten’. Er zijn kosten noch moeite gespaard om van deze editie er weer een te maken die de Europese aardappelketen weer samenbrengt op een professionele, vernieuwende manier. En of de aardappelketen nood had aan dit aardappelevenement! Interpom is trouwens het eerste evenement in zijn soort, na de uitbraak van de pandemie. De voorbije jaren waren voor de hele keten moeilijk, niet enkel omwille van de coronaproblematiek, die de markten heel sterk heeft beïnvloed, maar ook na de eerste stappen in het kader van de ‘Farm to fork strategy’, denken we maar aan het vervangen van chemische middelen als CIPC. Ook de klimaatproblematiek heeft de aardappelmarkt in zijn greep gehad de voorbije jaren.”

2. Ingezet op innovaties

“Tal van toeleverings- en mechanisatiebedrijven, net als onderzoeksinstellingen als bedrijven uit handel en verwerking, hebben recent ingezet op innovaties die rekening houden met de gewijzigde omstandigheden. Iedereen heeft de mond vol over de komende veranderingen, terwijl we op Interpom 2021 zullen kunnen vaststellen dat er al heel wat stappen naar innovatie gezet zijn. Het is duidelijk dat men in onze sector tijdens de coronaperiode niet bij de pakken is blijven zitten. Dit wordt geïllustreerd door het innovatieparcours, dat door een onafhankelijke jury van specialisten is geselecteerd. Deze innovaties worden zowel door het parcours als door aanwijzers op de betrokken standen in de schijnwerpers geplaatst.”

3. Krachtige seminaries

“Om de aardappelketen de kans te bieden kennis te laten maken met nieuwe projecten en toepassingen zijn er elke dag van Interpom ‘indoor seminars’ centraal in hal 6. Ik leid de presentaties in en stuur ze aan. Het doel is om binnen 20 minuten de projecten toe te laten lichten om dan tijd te geven voor vragen. Elke presentatie is binnen het half uur afgelopen. Het programma, de sprekers en de onderwerpen, worden zowel op de website van Interpom als via schermen in de beurshallen aangekondigd. Nieuw is ook de livestream, en ook uitgesteld op de Interpom-website. De seminaries hebben plaats in het Nederlands, Frans en Engels en behandelen een brede scope van onderwerpen.”

4. Meten van marktevolutie

“Zowel wat het lopende seizoen 2021-2022 betreft als de richting voor de contractprijzen voor het daarop volgende aardappelseizoen kan nergens de hele keten van deze belangrijke en jonge sector beter de vinger aan de pols houden over het reilen en zeilen van een sector als op Interpom. Dus een praktische tip : zorg ervoor dat je minstens 2 dagen uittrekt om Interpom te bezoeken (je kan in de beurs genieten van diverse aardappelhapjes of -bereidingen).

5. Coronaveiligheid

Vooreerst worden alle opgelegde veiligheidsmaatregelen gerespecteerd en gecontroleerd. Zo is het gebruik van het Covid Safe Ticket verplicht voor alle Belgische en internationale bezoekers en standhouders. U bent – behoudens wijzigingen die nog volgen – niet verplicht om een mondmasker te dragen. Er zijn geen beperkingen op het aantal bezoekers, dus u kan met collega’s, vrienden of het gezin Interpom bezoeken. Kortrijk XPO gaat er prat op dat het beschikt over moderne ventilatieapparatuur in alle gebouwen, wat de veiligheid en gezondheid ook wat Covid-19 betreft ten goede komt. Het thema van Interpom 2021 is dus echt wel goed gekozen : Let’s reconnect the potato chain. Ik hoop vele vrienden uit de aardappelketen nog eens te mogen zien in Kortrijk op 28, 29 en 30 november 2021.”

Nog dit: de editie ‘2020’ wordt in feite nu in 2021 gehouden. In 2022 volgt dus weer een nieuwe editie, en daarna tweejaarlijks weer: 2024, 2026. Dat betekent ook dat alleen dit jaar Interpom en Agribex kort na elkaar vallen. Op 27, 28 en 29 november 2022 is er weer Interpom, en in december 2023 volgt dan een nieuwe Agribex.

Romain Cools coördineert en modereert seminaries

Het programma van de seminaries op Interpom 2021 oogt ook dit jaar weer indrukwekkend. Interpom zet in op het delen van kennis met een non-stopprogramma waarin zowel brandend actuele thema’s als boeiende innovatieve projecten aan bod komen. De hele lijst (dag en uur) is raadpleegbaar op www.interpom.be.

Onder meer: kiemremming in het post CIPC-tijdperk (Inagro), Europa’s ambities in de Farm-to-Forkstrategie: wat betekent het voor de aardappelsector (ILVO), de impact van de pandemie op de globale handel van aardappelen (World Potato Markets), een groen vaccin tegen de aardappelplaag (UGent), afzetkanalen voor aardappelstromen (ILVO & VLAIO), Alternaria sneller opsporen dankzij sensoren, drones en AI (ILVO), hoe ziekten en plagen in aardappelen bestrijden (ILVO), een nieuw waarschuwingsmodel voor Alternaria (PCA & CARAH), resultaten van 3 jaar proeven met biologische robuuste aardappelen (CRA-W), Restaarde (tarragrond) contaminatievrij terug naar de akker – onderzoek naar geschikte hittebehandelingsprocessen (Flanders Food)... Romain Cools coördineert en modereert alle seminaries.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken