Startpagina Actueel

Nog 12 landen buiten Europa weigeren ons varkensvlees

Na het verkrijgen van de AVP-vrije status zijn vandaag nog 12 landen wereldwijd niet bereid om varkensvlees vanuit ons land te importeren. Dat zei Vlaams minister Hilde Crevits in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement op een vraag van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).

Leestijd : 2 min

Het gaat om Taiwan, China, Belarus, Australië, India, Colombia, Barbados, Vietnam, Dominicaanse Republiek, Sri Lanka, Seychellen en Peru.

China, een belangrijke exportmarkt, blijft dus halsstarrig weigeren. “Ondanks aandringen van de bevoegde overheid”, aldus Vlaams minister Hilde Crevits. “De toch starre houding van de Chinese overheid is mogelijk te wijten aan de verslechterde diplomatieke relatie tussen onze landen.” En dan wordt onder meer verwezen naar de problematiek rond de uitrol van 5G in ons land en de Belgische resolutie tegenover de Oeigoeren in de Chinese regio Xinjiang.

Meerwaarde in Vlaanderen houden zou onze varkenssector versterken

Verder vindt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits het belangrijk dat wij allemaal kiezen voor lokaal varkensvlees en om tegelijk de meerwaarde van ons varkensvlees te doen stijgen en er vooral voor te zorgen dat die meerwaarde ook bij ons kan gebeuren. “Een derde van ons varken blijft hier, de rest gaat weg. De toegevoegde waarde wordt elders gecreëerd, en dat is jammer.”

Vlaams parlementslid Bart Dochy pleitte nogmaals voor ‘sanitaire regionalisering’, zodat problemen in Wallonië geen invloed zou kunnen hebben op de export van Vlaams varkensvlees. “Ik ben ook voor regionalisering”, aldus Hilde Crevits. “Maar we zijn ook afhankelijk van de goodwill van landen waarnaar we exporteren. We hebben dat geprobeerd met China, maar ze hebben dat niet gedaan. Dat is inderdaad wat vervelend.” Vroeger was er een verplichting om te vaccineren. “Men heeft toen gekozen om voor de ‘pestvrije status’ te kiezen, zonder vaccinatie. Dat had ook te maken met de export.” Dat is een van de redenen waarom er regelmatig opstoten zijn, zoals recent weer in Duitsland.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken