Startpagina Interpom

Via camera’s, drones en 5G: geen àl te ver-van-ons-bedshow?

Ziekte en onkruid op gewassen bespeuren via hyperspectrale camera’s, die – geïnstalleerd op een drone – over het veld vliegen, en vervolgens aan de hand van die beelden snel en plaatsspecifiek behandelen. Het klinkt allemaal nogal futuristisch, maar dankzij onderzoek van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) zou het misschien al binnen een paar jaar geen ongewoon zicht meer kunnen zijn op het Vlaamse platteland.

Leestijd : 3 min

Hyperspectrale sensoren maken gebruik van meer golflengtes en hebben vaak een breder bereik dan RGB- of multispectrale sensoren. In mensentaal: ze ‘zien’, en herkennen dus, méér dan andere camera’s. Hierdoor zouden onkruiden en ziektes al in een vroeg stadium in het veld gedetecteerd kunnen worden.

In eerder ILVO-onderzoek kon de schimmelinfectie alternaria bij aardappelen al met 95% accuraatheid herkend worden aan de hand van nabij-infrarode beelden, en dat al vanaf 5 dagen na infectie. Binnen het proeftuinproject ‘Smart Farming 4.0’ probeert het ILVO nu met behulp van hyperspectrale camera’s dat detectiemodel nog scherper te stellen. Zo kan de ziekte nog sneller gedetecteerd en behandeld worden, en de schade dus nog meer beperkt blijven. Ook de meerwaarde voor andere, uiteenlopende toepassingen wordt onderzocht. Op een maïsperceel wordt in het onderzoek bijvoorbeeld de onkruiddruk via de camera’s in kaart gebracht.

Ziektedetectie

via drones en 5G

De toevoeging van drones, 5G en AI maken het plaatje af. Een drone waarop de hyperspectrale camera’s geïnstalleerd staan, stuurt de beelden tijdens zijn vlucht over 5G door naar een AI-systeem. De slimme computer maakt een kaartje dat de ziekte- of onkruiddruk in beeld brengt en zo kan de boer, desnoods terwijl de drone nog in de lucht hangt, in zijn cabine stappen en het veld op. Dit demonstreerde het ILVO deze zomer, met de hulp van partners UGent, Exobotic, imec, Robovision, Proximus en Innovatiesteunpunt Boerenbond, op eigen veld.

De drone, inclusief hyperspectrale sensor ontwikkeld door imec, vloog tijdens die demonstratie zonder piloot over een maïsveld, zocht het onkruid, en stuurde de beelden in real time door naar de cloud. De slimme algoritmes creëerden een digitale spuitkaart voor een slim spuittoestel, de machine ontving de taakkaart en kon onmiddellijk starten met zijn werkgang, die via gps gestuurd werd. “Tijdens deze demonstratie toonden we hoe de hyperspectrale sensor onkruid kan herkennen, maar dit kan net zo goed toegepast worden op een aardappelveld met zieke planten,” licht ILVO-onderzoeker precisielandbouw Ruben Van De Vijver toe.

In goede landbouwpraktijken

Doordat de drones in kaart brengen welke planten in het veld aangetast zijn en welke niet, kunnen heel precies alleen de zieke planten behandeld worden. Dat spaart ook nog eens heel wat gewasbeschermingsmiddelen uit. Tijdens het demomoment werden zo 80% minder sproeistoffen gebruikt. Dat is een win-winsituatie voor de portemonnee en voor het milieu.

“Dat het potentieel van AI en 5G met drones effectief gedemonstreerd wordt in een landbouwpraktijk, is uitzonderlijk en belangrijk,” weet Jurgen Vangeyte, wetenschappelijk directeur agrotechniek bij ILVO. “De landbouwer als eindgebruiker van deze technologie moet mee zijn. In het Living Lab Agrifood Technology ontwikkelen en demonstreren wij zo- veel mogelijk innovaties in een praktijkomgeving, met de eindgebruiker erbij.”

Ook op grote schaal?

Om uit te testen of een hyperspectrale sensor praktisch inzetbaar is op grote schaal maken de ILVO-onderzoekers gebruik van de ontwikkelde imec-sensor, die ze inzetten en uittesten in verschillende praktijkcases. Om de meerwaarde van hyperspectrale sensoren aan te tonen en te verbeteren zijn metingen noodzakelijk. Jonathan Van Beek, onderzoeker precisielandbouw bij ILVO: “Om deze technologieën klaar te krijgen voor het praktijkwerk, hebben we verschillende metingen nodig, die we natuurlijk bij de teler zelf, in de praktijk dus, willen uitvoeren. Met deze sensoren zullen we echter enorm veel data verzamelen. Innovaties rond het versturen en verwerken van deze ‘big data’ moeten dus hun intrede maken. Het gebruik van 5G in combinatie met Artificiële Intelligentie (AI) dient zich aan.”

ILVO

Lees ook in Interpom

Meer artikelen bekijken