Startpagina Groenten

800 witloofboxen voor Vlaams-Brabantse scholen

Duizenden leerlingen gaan de komende weken weer aan de slag met de witloofbox. Dankzij deze box telen ze zelf witloof in de klas of de opvang. En sommige leerkrachten verwerken het witloof in een eindejaarsgerecht.

Leestijd : 2 min

Met de box maken de provincie Vlaams-Brabant en het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant jonge kinderen vertrouwd met de smaak van witloof.

In totaal worden er, via de verdeelpunten in Aarschot, Diest, Herent, Huizingen, Kampenhout, Pamel , Merchtem, Tienen en Zoutleeuw, ruim 800 boxen verdeeld over evenveel klassen uit de basisscholen en initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang.

11de editie

“Het is ondertussen de 11de editie, de door corona afgelaste editie van vorig jaar buiten beschouwing gelaten, van de witloofbox”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “Kinderen en witloof, het is niet altijd een geslaagd huwelijk. Kinderen hebben meer smaakpillen. Hierdoor zijn ze sneller geneigd om een bittere groente, zoals witloof, te mijden. Maar witloof kan je leren eten. Als de leerlingen de kropjes zien groeien, zijn ze sneller geneigd om er van te proeven. En vaak vinden ze het best lekker. En dan is onze missie geslaagd.”

De witloofbox bestaat uit een plantenbak om de witloofwortels in te plaatsen, een hoge schaal als waterreservoir, een zakje met een 15-tal witloofwortels en een hoge kartonnen verduisterdoos.

Het lesmateriaal omvat, naast het teeltmateriaal, ook het stripverhaal ‘Witloof van zaad tot krop’.

Witloof is een typische streekgroente. De ‘wortels’ van witloof liggen in Vlaams-Brabant. Rond 1830 werd de groente als bij toeval ontdekt. Het kende meteen een groot succes in de groente-arme wintermaanden. Naast chocolade en bier is witloof ook een typisch exportproduct. In Japan is het een lekkernij is.

Provincie Vlaams-Brabant

Lees ook in Groenten

Het behoud van specifieke middelen is een vorm van natuurherstel, stelt groenteteler Meindert-Jan Botman

Groenten Broccoli- en bloemkoolteler Meindert-Jan Botman uit het Nederlandse Oostwoud maakt zich niet alleen ernstig zorgen om het verdwijnen van het middelenpakket om ziektes en plagen te kunnen bestrijden, hij is ook al flinke bedragen kwijt om zijn gewassen tegen haas, gans, duif en eend te beschermen. Toch geeft de teler niet op. Hij ging zelfs eind december naar Amerika om er een speciale broccolioogstmachine te gaan bekijken.
Meer artikelen bekijken