Startpagina wildschade

Koude lente en natte zomer kunnen opmars Aziatische hoornaar niet stoppen

De Aziatische hoornaar komt steeds vaker voor in Vlaanderen. Dat blijkt uit gegevens van het Vlaams Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en Honeybee Valley. De exotische wespensoort heeft het gemunt op honingbijen en wilde bestuivers.

Leestijd : 1 min

De Aziatische hoornaar komt sinds 2017 voor in Vlaanderen. In totaal zijn in Vlaanderen sinds dat jaar al zo'n 400 nesten gemeld, waarvan meer dan de helft in 2021. De exoot zet zijn opmars dus voort, ondanks de koude lente en natte zomer.

Net als de Europese hoornaar is de Aziatische hoornaar niet specifiek gevaarlijk voor de mens. Wel vormt het dier een risico voor de imkerij en onze biodiversiteit. Zo doodt ze hommels, bijen, wespen, vliegen en vele andere insecten. Honingbijen moeten meer investeren in verdediging wanneer ze belaagd worden door hoornaars, waardoor ze minder nectar verzamelen. Jagende hoornaars schrikken bestuivers af, waardoor minder bloemen worden bezocht. De langetermijneffecten hiervan op de biodiversiteit moeten nog worden onderzocht, zegt het INBO.

“Het Vespawatch-project van INBO & Honeybee valley volgt de opmars in Vlaanderen nauwlettend op. Alle waarnemingen zijn meer dan welkom”, zegt Jasmijn Hillaert (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek). Wie denkt een nest Aziatische hoornaars te hebben gezien, wordt gevraagd dat te melden via de website vespawatch.be. De verdelging wordt georganiseerd door het Vlaams Bijeninstituut, in samenwerking met Vespawatchers, brandweerdiensten en plaatselijke overheden.

Belga

Lees ook in wildschade

Landbouwers vragen meer hulp en begrip

Actueel Verschillende veehouders uit het wolvengebied vertelden aan Landbouwleven dat ze hun weides wel wolfwerend willen omrasteren, maar dat ze daarvoor meer middelen nodig hebben. Het onderhoud en nazicht van die rasters vraag veel extra werk. Velen vinden het ook absurd dat hun omheining nu dieren moet buiten houden in plaats van binnen.
Meer artikelen bekijken