Startpagina Akkerbouw

Belgapomprijs fors hoger

Op 26 november noteerde Belgapom, een prijs van 130 euro/ton (zonder btw) voor de variëteiten Fontane en Challenger. Dit is een stijging met 10 euro ten opzichte van de voorbije weken.

Leestijd : 2 min

Met btw bedraagt de Belgapomprijs voor Fontane en Challenger 137,80 euro/ton. De marktstemming voor Fontane en Challenger is prijshoudend met een aanbod dat kleiner dan of gelijk aan de vraag is.

Voor Bintje is er een Belgapom-prijs van 150 euro/ton (btw ex.) of 159 euro/ton (btw in.). De marktstemming voor Bintje is stabiel met een aanbod dat gelijk is aan de vraag, evenwicht.

Fontane

De Belgapomprijs Fontane is de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag voor de variëteit Fontane, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten , veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapomprijs wordt vastgesteld door een commissie met 5 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en 5 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom.

Vrije markt en contracten in de Belgische diepvriesfrietsector

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Akkerbouw

Innoverend onderzoek in monitoringstechnologieën bij Inagro

Groenten Al meer dan 20 jaar stuurt Inagro waarnemings- en waarschuwingsberichten voor verschilende openluchtteelten zoals (biologische) prei, kolen en witloof. Dankzij onderzoek naar nieuwe monitoringstechnologieën kan Inagro voortaan nog nauwkeuriger insecten tellen en de verkregen data sneller verwerken.
Meer artikelen bekijken