Startpagina Veeteelt

Nieuwe gevallen van vogelgriep bij wilde vogels in België

Sinds de eerste vaststelling in Schilde van een geval van vogelgriep bij een wilde gans op 12 november jongstleden, tellen we ondertussen in totaal 7 gevallen van wilde vogels besmet met het virus. Het blijft dus een kwestie van de ophokplicht en vooral een goede bioveiligheid na te leven om insleep op jouw bedrijf te vermijden.

Leestijd : 1 min

De nieuwe besmettingen zijn gesitueerd bij wilde vogels in West-Vlaanderen (Middelkerke en Oostende), Antwerpen (Duffel, Kalmthout en Zandhoven) en Limburg (Bree en Zonhoven). Het gaat om watervogels (eenden, ganzen en strandlopers) en een roofvogel.

Voorlopig zijn er in het zuiden van ons land nog geen besmettingen vastgesteld, maar in Noordoost-Frankrijk (op ongeveer 70 kilometer van de grens met België-Luxemburg) zijn er wel besmette wilde vogels gevonden. Dit betekent dat de kans reëel is dat het virus ook in ons land bij verschillende soorten wilde vogels circuleert. Waardoor het risico op insleep van vogelgriep bij pluimvee toeneemt. Om dit te vermijden is het uitermate belangrijk om de maatregelen, die maandag 15 november ingingen strikt toe te passen.

Vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, heeft vogelgriep zich dit seizoen al veel meer verspreid in Europa en zijn er vooral veel meer besmettingen vastgesteld bij pluimvee. Vooral Noord-Italië, waar het virus rondgaat in de kalkoenenhouderij, springt daarbij in het oog.

DGZ

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken