Startpagina Aardappelen

Elkaar ontmoeten in speciale omstandigheden

De aardappelvakbeurs Interpom is met een jaartje vertraging dan toch – misschien wel op de valreep – kunnen doorgaan, maar dan wel in speciale omstandigheden.

Leestijd : 3 min

Er heerste een hele speciale sfeer in de laatste dagen voor Interpom: steeds maar stijgende coronacijfers, zeker in West-Vlaanderen, gouverneurs die in de clinch liggen met burgemeesters, vervroegde overlegcomités, aangescherpte veiligheidsmaatregelen, exposanten die afhaakten en exposanten wiens stand was opgebouwd en toch niet kwamen. Doe daar nog zware weersomstandigheden op de weg naar Kortrijk Expo bij (op zondag) en je dreigt je vrolijke muts te verliezen voor je één stap op de beursvloer zet.

Verwachtingen bijstellen

En toch... moeten we zeggen dat het al bij al nog meeviel. Sommigen hielden er rekening mee dat slechts de helft van de bezoekers zou opdagen. Die moesten hun verwachtingen op zondagavond al bijstellen. Het was zelfs een familiedag op zondag, maar dan met een CST-ticket op zak en mondmasker op het gelaat.

De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat er zeer grote verschillen op de beursvloer merkbaar waren. Er waren echt gangen en standen die druk bezocht werden, maar er waren helaas ook plaatsen op de beursvloer en standen waar amper iemand aanwezig was. Had je als exposant bier, friet of machines meegebracht, dan had je alvast de juiste aantrekkingspolen mee.

Coronamaatregelen

De coronamaatregelen werden zeer goed opgevolgd en leidden eigenlijk niet tot gemopper, volgens de indrukken die wij verzamelden. Regelmatig zakte menig mondmasker wel af tot onder de neus en dan is de bescherming nagenoeg verdwenen natuurlijk.

Wat we van de overheidsmaatregelen ook vinden, het eigen gedrag heeft men het best in de hand. We zagen dat meerdere standhouders (helaas niet allemaal) zeer voorzichtig omgingen met eten en alcoholische drank. Het moet gezegd: waar een pintje te veel op is, treedt nonchalance op met het mondmasker. We kunnen ons er terecht bedenkingen bij maken. Op de volledige beurs is een mondmasker verplicht, behalve als men zittend aan tafel consumeert...

Ook de beursorganisatie deed zijn best om de maatregelen te doen naleven en haalde zelfs nog tafels en stoelen aan om toch maar het zittend consumeren te bevorderen. Exposanten hadden doorgaans geen zin om agent te spelen op de eigen stand met mensen met wie ze nog commercieel overleg zullen hebben in de toekomst.

Genoeg gespreksthema’s

Werd er over nog iets anders dan corona gepraat tijdens Interpom? Natuurlijk over Agribex, dat niet doorgaat en misschien wel een motor was om nog naar Interpom te gaan. Hoe- lang gaan we het immers weer stellen zonder landbouwbeurs?

Andere gespreksonderwerpen waren zoals verwacht de aardappelbewaring zonder CIPC, de uitgaven aan gewasbeschermingsmiddelen en het zware teeltseizoen. In de wandelgangen had iedereen wel zijn verhaal over het opmerkelijke seizoen en welke machinebreuken hij allemaal was tegengekomen. Voortbordurend hierop werd regelmatig eens gehoord: ‘Wanneer heb jij de laatste aardappelen gerooid, en wanneer jij? Of nog hoeveel ha moet jij rooien?’ Eén landbouwer merkte ons op dat het ‘niet het seizoen, maar het jaar van pluk de dag is geweest’. Een goed moment of het nu in het voorjaar, de zomer of het najaar van 2021 was, moest optimaal benut worden.

Vooruitkijkend naar het nieuwe teeltseizoen voor aardappelen leefde er op de beursvloer van Interpom toch wat ongerustheid over de gewijzigde perceelsadministratie en de seizoenspacht. Het blijkt voor sommigen een administratief en financieel kluwen om alles netjes te noteren, los van de soms bijkomende Mestbankverplichtingen.

Voorkeur voor fysiek

Voor de landbouwsector betekende Interpom de eerste ‘binnenbeurs’ in het (post)coronatijdperk. We merkten overal dat mensen nood hebben aan elkaar (terug) fysiek ontmoeten. Exposanten stellen ons duidelijk dat je nieuwe klanten en potentiële kopers een eerste maal fysiek moet kunnen onthalen. Na dat eerste contact kan je vervolgens eens digitaal overleggen. Digitale alternatieven zullen de fysieke beursbeleving echter niet vervangen.

Op de vraag hoeveel en met welke frequentie er beurzen moeten zijn, is er een eensluidend antwoord: minder dan nu.

De volgende editie van Interpom staat alvast gepland voor 27-28-29 november 2022, als de coronasituatie het toelaat.

Tim Decoster

Lees ook in Aardappelen

Hoe presteerden de chipsrassen in 2023?

Aardappelen Vorig jaar was een opmerkelijk teeltjaar voor aardappelen. Toch slaagde het Landbouwcentrum Aardappelen (LCA) er opnieuw in om de prestaties van chipsrassen in Vlaanderen op te volgen. Binnen deze rassenproeven wordt de variëteit VR808 als referentie beschouwd.
Meer artikelen bekijken