Startpagina Actueel

Stikstofdebat in Vlaams parlement: ‘Eerstdaags einde aan moordende onzekerheid’

Het getalm heeft nu wel lang genoeg geduurd. In de plenaire zitting in het Vlaams parlement bevestigde Vlaams minister Zuhal Demir dat voor de vaststelling van het definitieve stikstofkader “alles klaar ligt om knopen door te hakken”. Naast dat PAS-kader zal veel aandacht gaan naar flankerend beleid en ook overgangsmaatregelen.

Leestijd : 3 min

Toen woensdagavond 4.000 betogende boeren weer naar huis reden, had in de plenaire zitting in het Vlaams parlement een actualiteitsdebat plaats over het uitblijven van een definitief stikstofkader.

Die gecreëerde rechtsonzekerheid is een van de heikele thema’s waartegen landbouwers massaal actie voeren.

Weg van de radar

In dat debat reageerden de Vlaamse ministers Zuhal Demir (Milieu, Omgeving, N-VA) en Hilde Crevits (Landbouw, CD&V) op vragen van onder meer de parlementsleden Stefaan Sintobin (Vlaams Belang), Chris Steenwegen (Groen) en Bart Dochy (CD&V).

Doelbewust of niet, de voorbije decennia is het hele stikstofdossier van de radar weggebleven.

Het hele dossier rond stikstof gaat minstens al terug tot 2002, toen de Europese commissie al vroeg om de groeiende problematiek effectief en efficiënt aan te pakken.

In 2016 was er dan het voorlopig stikstofkader en begin dit jaar volgde het stikstofarrest, dat alles in een stroomversnelling had moeten brengen. Had moeten, want dat definitief PAS is er nog altijd niet.

Wel de ministeriële stikstofinstructie - strenger voor landbouw dan voor industrie - die voor heel wat rechtsonzekerheid zorgt.

14 scenario’s op tafel

In totaal werden 14 scenario’s doorgerekend. “We hebben in de schoot van de regering een scenario, samen met alle stukken. Aan de realisatie van reducties moeten maatregelen worden gekoppeld. We bespreken die nu verder in de regering. Er is ook het flankerend beleid, want dat is heel belangrijk”, antwoordt Vlaams minister Zuhal Demir.

Op uitdrukkelijke vraag van Bart Dochy bevestigde Vlaams minister Zuhal Demir dat er in overgangsmaatregelen wordt voorzien. “We willen immers geen bedrijven in onzekerheid brengen. We zullen eerstdaags knopen doorhakken. We moeten dat doen, zowel voor de landbouwsector als voor de economie, maar vooral ook voor de gezondheid van de mensen en voor de natuur.”

Ook Vlaams landbouwminister Hilde Crevits erkent dat het allemaal wat heel lang duurt. “We mogen niet weer in een situatie terechtkomen dat we een beslissing nemen en dat we over 2 of 3 jaar moeten zeggen ‘Oei, het was toch niet helemaal correct’. Er moet eerstdaags een einde komen aan die moordende onzekerheid.”

Veel aandacht zal gaan naar flankerend beleid. Zoals we al eerder in Landbouwleven schreven, wordt voor bedrijven die geïmpacteerd zullen worden door de nieuwe PAS onder meer ingezet op 4 instrumenten: ‘versterken’, ‘verdienmodel’, ‘verplaatsen’ en desnoods ‘vertrekken’. “We willen dat dit met veel zorg zal gebeuren. Het zijn 4 instrumenten die ook flankerend beleid en financiële begeleiding vragen. Daar werken we hard aan. Ik voel me heel verantwoordelijk om onze boeren ook goed te begeleiden. Ik voel die verantwoordelijkheid ook in de Vlaamse regering.”

Wanneer ‘witte rook’?

Volgens Chris Steenwegen (Groen) is in de Vlaamse varkenshouderij een koude sanering bezig, als gevolg van “het wanbeleid van de vorige Vlaamse regeringen.” “Er zijn soms geen zekerheden meer. Als zelfs Boerenbond gaat betogen tegen het beleid van de milieu- en landbouwministers van CD&V van de voorbije 15 jaar.” De tractorenactie van Boerenbond was niet gericht tegen CD&V, zelfs eerder tegen minister Zuhal Demir, die in verschillende dossiers kop van jut is. Vandaag maken N-VA, CD&V en Open VLD deel uit van de Vlaamse regering. Wanneer komt er eindelijk ‘witte rook’ in het stikstofdossier?

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken