Startpagina Schapen

Gemeente Essen waarschuwt voor rondzwervende wolf

De gemeente Essen waarschuwt haar inwoners voor een rondzwervende wolf die dinsdagochtend is gezien aan Essen-Hoek in de Achterstehoevestraat. De gemeente vraagt om rustig te blijven als je de wolf ziet en adviseert veehouders om hun dieren binnen te houden of te beschermen met schrikdraad rond het terrein.

Leestijd : 2 min

Ook in het grensgebied van Kalmthout werd de wolf in kwestie al gespot. De campagne Welkom Wolf doopte het dier al "Klaasje", omdat hij met Sinterklaas ons land zou zijn binnengekomen.

Het Essense gemeentebestuur wijst erop dat de kans klein is dat zijn inwoners met de wolf zullen worden geconfronteerd. Wolven zijn immers vooral ’s nachts actief en het zijn schuwe dieren die contact met mensen vermijden. "Als je toch een wolf ziet, blijf je best rustig", zegt burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V). "Het dier zal waarschijnlijk snel weglopen. Als de wolf toch niet wegloopt, kan je hem wegjagen door jezelf groot en dreigend te maken, door te roepen, in je handen te klappen en grote bewegingen te maken met je armen."

Als je met je hond op wandel bent, hou je die volgens het gemeentebestuur best goed aan de leiband. Veehouders kunnen de komende dagen dan weer best hun dieren ’s avonds en ’s nachts op stal houden of voor schrikdraad zorgen.

Wie toch schade zou ondervinden door de wolf, kan naar de dienst Natuurinspectie van het Agentschap Natuur en Bos bellen op 03 224 62 48. Een deskundige komt dan langs om de schade vast te stellen en de oorzaak te onderzoeken. Als het effectief om een wolvenaanval gaat, heb je recht op een schadevergoeding.

Belga

Lees ook in Schapen

Mooie Belgische finale van de Ovinpiades 2023

Agribex Wat in 2019 begon met een voorzichtige toenadering vanuit de Waalse schapensector naar Vlaanderen, groeide uit tot een volwaardige wedstrijd voor jonge schapenherders met een Belgische finale op Agribex in Brussel.
Meer artikelen bekijken