Startpagina Actueel

Internationale zuivelmarkt: heel hoge melkprijzen voor deze tijd van het jaar

Minder melk en betere melkprijzen: dat is wat het najaar kenmerkt op de Europese zuivelmarkt. Ook de kaasprijzen zijn de voorbije weken sterk omhooggegaan.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risico-management bij de Milk Trading Company, geeft ook tekst en uitleg bij de ontwikkelingen op de internationale zuivelmarkt.

Melk

Door het heel gure voorjaarsweer wordt in Nieuw-Zeeland en Australië op de topmaand van de melkproductie beduidend minder gemolken: in Nieuw-Zeeland -3,1% en in Australië -2,1%. “In Europa zien we over de periode juni-september ongeveer net evenveel melkproductie als verleden jaar tijdens die 4 maanden”, stelt expert Raf Beyers. “De Europese melkproductie zal in het 4de kwartaal zeker negatieve cijfers laten zien.”

De grote zuivellanden Frankrijk (in oktober -1,8%) en Duitsland (in oktober vermoedelijk -2,5%) zien hun achterstand niet meer goed gemaakt door Ierland (in oktober +2,4 %). Ook onze Belgische melkveehouders zullen hun opgelopen achterstand in het 4de kwartaal niet goedmaken. Zo was er in oktober maar liefst -5,1% minder melk dan verleden jaar.

“In de VS had men over oktober voor het eerst sinds mei 2020 een negatieve melkproductie van -0,5%. Door de hoge voederkosten en achterblijvende melkprijs voeren de Amerikanen veel koeien af. De milde melkaanvoer op wereldschaal en een gezonde vraag naar zuivelproducten zorgen voor recordprijzen van zuivelgrondstoffen.”

In Europa stijgen de melkprijzen af boerderij tot recordhoogte voor deze tijd van het jaar.

Boter

Boter en melkvet waren half december op de Global Dairy Trade (GDT) de winnaar. Boter ging omhoog met 4,6% en AMF deed + 3% bij de prijs. “De GDT-boter blijft daarmee nog altijd wel iets onder de GDT-boterprijs van maart dit jaar. Ook zien we dat GDT-boter zo’n 400 euro per ton goedkoper is dan het Europees product. In het voorjaar, toen de GDT-boter in maart piekte, was het net omgekeerd.”

Intussen maakt de Europese boterindex, met dank aan Frankrijk, toch wel rare bewegingen. Half november piekte de boterindex naar 5.553 euro per ton, om de volgende 2 weken lichtjes te dalen, en half december weer iets te stijgen naar 5.523 euro per ton.

“Men spreekt overal van kleine handelsvolumes aan die hoge prijzen. De vraag is of de huidige Europese boterprijs nog enkele honderden euro’s per ton kan stijgen met de eindejaarsfeesten en de seizoensmatig stijgende Europese melkaanvoer in het verschiet.”

Melkpoeder

Sinds 3 weken is er een heel vreemd beeld bij Skim Milk Powder (SMP) en een bewijs dat deze markt in een onbalans tussen vraag en aanbod zit. “De SMP-veevoeder en de SMP-voeding waren de voorbije weken in Nederland in het voordeel van het veevoederproduct.

Dat hebben we zelfs in 2013-2014, toen de SMP-prijzen ook boven 3.000 euro per ton gingen, niet gezien. Anders dan bij boter zien we bij SMP een stabiel stijgende prijsvorming voortduren. De Europese SMP-index ging vorige week naar 3.247 euro per ton. Ook op de GDT ging SMP nog wat omhoog +1,3%. Het GDT-product is daarmee ongeveer even duur als het Europees product.”

Een heel ander beeld werd gezien bij Whole Milk Powder (WMP) op de GDT. “Vollemelkpoeder ging maar +0,6 % in prijs vooruit. Dit blijft nu al enkele veilingen op rij wijzen op een zwakkere vraag van Chinese kopers. We zien WMP in Europa recordprijzen noteren (circa 4.000 euro per ton). Op de GDT is dat niet het geval. Daar is WMP bijna 500 euro per ton goedkoper.”

Kaas

Kaasprijzen blijven nog wel stevig omhoogtrekken. Cheddar gaat richting 4.300 euro per ton, Gouda Jong probeert aan 4.200 euro per ton te geraken en de Mozzarella-prijzen hebben 3.700 euro per ton overschreden. Het is wat koffiedik kijken wat de boter- en roomprijzen de komende weken gaan doen, maar kaasmakers zijn normaal zeker in het voordeel, met ook nog weipoederprijzen van meer dan 1.100 euro per ton.

LV

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken