Startpagina Veeteelt

Wolf verdrinkt in Albertkanaal in Kuringen

In Kuringen bij Hasselt is zondagmiddag, 2 januari, een dode wolf uit het Albertkanaal gehaald. Het gaat wellicht om een zwervende wolf die ook al in Sint-Truiden werd gespot. Dat melden de Mediahuis-kranten. Jeroen Denaeghel, woordvoerder van het Agentschap Natuur en Bos (ANB), bevestigt het nieuws aan Belga.

Leestijd : 1 min

Het dier heeft wellicht het kanaal willen oversteken. “Een wolf kan in principe goed genoeg zwemmen, maar het Albertkanaal heeft steile betonnen wanden. Mogelijk hebben die hem parten gespeeld”, legt Jeroen Denaeghel uit. Meer details over de wolf kan ANB voorlopig niet geven. Volgens Jan Loos van de vzw Welkom Wolf gaat het al zeker om een mannetjesdier en gaat het wellicht om de zwervende wolf die de voorbije dagen is opgemerkt in Sint-Truiden, Nieuwerkerken, Stevoort en Kuringen.

Aan het Albertkanaal heeft de wolf volgens Loos ‘een vreselijke inschattingsfout’ gemaakt. “Wolven kunnen rivieren en waterwegen over. Ze steken de grootste Europese rivieren over, maar de betonnen kuip van het Albertkanaal is hem fataal geworden”, aldus Loos. Volgens Loos volgt er nu een autopsie en ook DNA-onderzoek door het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO). Aan de hand daarvan zal bepaald kunnen worden om welke wolf het precies gaat en of het bijvoorbeeld gaat om een van de dieren uit de Limburgse roedel. Welkom Wolf heeft de voorbije dagen heel veel wolvenmeldingen ontvangen. De vzw roept iedereen op om waarnemingen onmiddellijk te melden, bij voorkeur telefonisch, via 0495/32.53.30 of wolven@landschapvzw.be.

Belga

Lees ook in Veeteelt

België herwint internationaal zijn ziektevrije status inzake vogelgriep

Pluimvee De Wereldorganisatie voor Diergezondheid (WOAH) heeft de Belgische zelfverklaring van de ziektevrije status voor hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) bij pluimvee goedgekeurd. Door het herstel van de ziektevrije status kunnen handelsembargo’s door andere landen worden opgeheven en kan onze export van pluimvee en pluimveeproducten worden hersteld.
Meer artikelen bekijken