Startpagina Groenten

Departement steunt 13 innovatieve agrovoedingsprojecten die inzetten op valorisatie reststromen en relance

Begin oktober lanceerde het Departement Landbouw en Visserij een oproep naar projecten in de agrovoedingssector die de toegevoegde waarde, de kwaliteit en de voedselveiligheid van landbouwproducten verhogen en reststromen valoriseren. Het thema dit jaar was circulaire economie en relance. Dertien projecten werden geselecteerd, waaronder een innovatieve verwerkingslijn voor bloemkool, een optische sorteermachine voor allerlei soorten groente en een project rond het versnijden, verpakken en afzetten van in Vlaanderen geteelde uien.

Leestijd : 2 min

Een duurzame agrovoedingsketen wordt niet enkel gerealiseerd door de verduurzaming van de land- en tuinbouwproductie, maar ook door andere schakels in de keten. De samenwerking met andere spelers in de keten, waaronder andere land- en tuinbouwbedrijven en de agrovoedingsketen, is daarbij belangrijk. Daarom maakt het Departement Landbouw en Visserij 2,85 miljoen euro vrij voor agrovoedingsprojecten voor het versterken en verduurzamen van de Vlaamse agrovoedingsketen.

Dertien van de 31 ingediende projecten werden geselecteerd. Van de geselecteerde projecten worden er projecten gesteund binnen onder andere de thema’s relance, valorisatie van reststromen en vermindering van voedselverlies. Zo wordt een innovatieve verwerkingslijn voor het versnijden en verpakken van volledige bloemkolen in verschillende fracties gesteund, waarbij de bloemkoolstronken worden gevaloriseerd tot “bloemkoolrijst”. De volledige bloemkool wordt dus verwerkt, waardoor voedselverlies tot het minimaal beperkt wordt.

In het kader van de economische relance evalueerde een groentenverwerkend bedrijf zijn activiteiten. Voor vele werknemers werd thuiswerken of hybridewerken de afgelopen 2 jaar het nieuwe normaal. Hierdoor verschoof de vraag van verse groenten voor grootkeukens of kantines naar geproportioneerde verse maaltijdsalades. Door de investering in een nieuwe verwerkingslijn snijdt het bedrijf dit marktsegment van gezonde, verse salades aan om opnieuw concurentieel in de markt te staan.

De overige investeringen omvatten onder andere projecten voor een optische sorteermachine voor de revalorisatie en opwaardering van groenten en een online kwaliteitscontrolesysteem met behulp van artificial intelligence, waarbij het controlesysteem zich intelligent verder verbetert en optimaliseert. Verder is de uienteelt een sterkgroeiende sector in Vlaanderen mede dankzij een beter uitgewerkte Vlaamse verwerkingsketen van uien die verder inzet op het valoriseren van reststromen, beperken van afvalstromen en diversificatie. Toch kunnen de telers hun oogst nog onvoldoende afzetten in de lokale agrovoedingsketen. Om de lokale afzet te versterken en de Vlaamse uienketen verder te ontwikkelen, wordt steun gegeven voor het sorteren en verpakken van kwalitatieve uien en het versnijden van uien met minimaal voedselverlies voor grootkeukens of voor verdere verwerking in de keten.

Departement Landbouw en Visserij

Lees ook in Groenten

Het behoud van specifieke middelen is een vorm van natuurherstel, stelt groenteteler Meindert-Jan Botman

Groenten Broccoli- en bloemkoolteler Meindert-Jan Botman uit het Nederlandse Oostwoud maakt zich niet alleen ernstig zorgen om het verdwijnen van het middelenpakket om ziektes en plagen te kunnen bestrijden, hij is ook al flinke bedragen kwijt om zijn gewassen tegen haas, gans, duif en eend te beschermen. Toch geeft de teler niet op. Hij ging zelfs eind december naar Amerika om er een speciale broccolioogstmachine te gaan bekijken.
Meer artikelen bekijken