Startpagina Economie

Slechts 3 voedingsbedrijven dienden een aanvraag in voor de Brexit-veerkrachtsubsidie

Heel wat bedrijven zijn getroffen door de Brexit, niet in het minst kmo’s. Wie zich heroriënteerde, kon een beroep doen op een Brexit-veerkrachtsubsidie. In 6 maanden werden 12 aanvragen aanvaard, 3 daarvan kwamen van kmo’s uit de voedingssector.

Leestijd : 1 min

Die Brexit-veerkrachtsubsidie financiert 50% van het project, met een maximum van 25.000 euro voor het inkopen van advies van een externe dienstverlener en 25.000 euro voor het inkopen van steun voor eigen personeelskosten.

Uit cijfers die Robrecht Vanthuyne bij Vlaams minister Hilde Crevits opvroeg, dienden van 1 februari tot en met 31 juli 18 bedrijven een aanvraag in. Uit die eerste 6 maanden werden van die 18 bedrijven 12 aanvragen positief beoordeeld en gesteund. De totale toegekende steun voor deze projecten bedraagt ruim 440.000 euro.

Het gaat om 6 bedrijven in West-Vlaanderen, 3 in Limburg, 2 in Ant-werpen en 1 uit Vlaams-Brabant. Wat de land- en tuinbouwsector betreft, gaat het in totaal om 3 voedingsbedrijven, 2 uit West-Vlaanderen en 1 uit Antwerpen. “De instroom is minder hoog dan verwacht”, bekent Vlaams minister Hilde Crevits.

Het subsidie-instrument werd intussen aangepast. “Het verplicht inwinnen van extern advies was voor vele bedrijven een drempel om een aanvraag in te dienen.”

Bedrijven kunnen dus voortaan ook een aanvraag indienen voor eigen kosten waarvoor geen beroep werd gedaan op een externe dienstverlener. Volgens minister Hilde Crevits wordt goed samengewerkt tussen Flanders Investment en Trade (FIT) en Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio).

LV

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken