Startpagina Actueel

3M werkt aan collectieve regeling voor landbouwers

3M heeft 5 miljoen opzijgezet om de door de PFOS-vervuiling getroffen landbouwers in de buurt te vergoeden. Vlaams landbouwminister Hilde Crevits verwacht dat er nog deze maand een akkoord zal zijn over een (collectieve) regeling. “In de eerste jaarhelft kan dan de procedure worden afgerond.”

Leestijd : 2 min

Op vraag van Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) gaf Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) meer uitleg over de compensatieregeling die 3M uitwerkt voor getroffen boeren.

Uitgebreide stuurgroep

De stuurgroep die het hele proces begeleidt, bestaat uit vertegenwoordigers van 3M, Boerenbond, het Algemeen Boerensydicaat (ABS), Steunpunt Korte Keten en vzw BioForum. PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken treedt op als coördinator. “Als overheid staan we buiten deze regeling”, zegt minister Crevits. Begeleiding wordt wel voorzien door het departement Landbouw & Visserij. Dat adviseert de onderhandelingen om zo objectief mogelijk normbedragen te kunnen gebruiken. “Boeren staan er dus niet alleen voor.”

Sinds oktober verleden jaar kwam de stuurgroep al 4 keer bijeen en staat deze dicht bij een akkoord over de compensatieregeling. “Momenteel wordt die regeling concreet uitgewerkt. Principes afspreken is gemakkelijk, maar dan op het niveau van elke boer in detail gaan, is natuurlijk moeilijker.” De hoop leeft dat er in januari een akkoord zal zijn. In de eerste helft van het jaar kan dan de procedure worden afgerond.

De gesprekken verlopen constructief. 3M wil dan ook inspanningen leveren en voorziet volgens Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) 5 miljoen euro voor de compensatie aan landbouwers. Of dat voldoende is, is zeer de vraag. Eerder was sprake van 25 miljoen euro. “Het is evident dat er voldoende budget moet worden vrijgemaakt om de schadevergoedingen uit te betalen.”

Het is 3M dat zelf het aanbod heeft gedaan om tot een oplossing te komen met de boeren. “Zij nodigen uit, wij moeten zorgen dat we alles vatten als we tot een oplossing komen op individuele basis.” Het is wel zo dat de landbouwers niet individueel in overleg gaan met 3M. “Daarom zijn we het aan het werk aan een collectieve regeling.”

Inktvis met vele armen

Het wordt geen regeling als een sub-rogatie, maar het is wel collectief, dus voor iedereen. “Als je een collectieve regeling kunt maken, is dat beter. We zitten ook niet in een gerechtelijke procedure wat de vergoedingen betreft. Alles heeft zijn tijd. Het is als een inktvis met veel armen en we moeten maken dat we het geheel kunnen vatten”, aldus minister Crevits.

Parlementslid Stefaan Sintobin pleit toch voor 2 fases: een eerste compensatie en dan de totale afwikkeling op een later moment.

LV

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken