Startpagina Bedrijfsnieuws

Vion introduceert virtuele koebril

Om medewerkers op te leiden en de inrichting van stallen te optimaliseren, zet Vion een 'virtuele' koebril in.

Leestijd : 2 min

Onlangs installeerde Vion op haar locatie in het Duitse Altenburg een moderne slachtlijn voor runderen. Voordat dit gebeurde heeft het bedrijf alle ruimten omgebouwd waarin met levende dieren wordt gewerkt. Zo is de stal aangepast naar de nieuwste kennis op het gebied van dierenwelzijn. “De nieuwe stal zorgt ervoor dat de runderen zelfstandig kunnen doorlopen, en we gebruik maken van hun natuurlijke kudde-instinct”, aldus dierenarts Dr. Veronika Weber, Group Quality Manager bij Vion.

Vion zette bij de aanpassing van de stal voor het eerst een virtuele 'koebril' in, een ontwikkeling van het Landwirtschaftliches Bildungszentrum. De virtuele ‘koebril’ simuleert door middel van een softwareontwikkeling wat de dieren zien. Op brillenglazen wordt afgebeeld wat een koe ziet, zodat de gebruiker de visuele waarneming van het dier direct beleeft en meemaakt.

“Koeien kunnen nagenoeg 330° om zich heen zien, maar kunnen slechts 10  % van het gezichtsveld scherpstellen, namelijk dat wat recht voor hen ligt. Buiten dit bereik zien ze minder scherp, zo'n 30  % van het menselijke oog. Daarnaast nemen koeien contrasten veel extremer waar, en hebben langer nodig dan de mens om te wennen aan veranderend licht”, aldus Dr. Veronika Weber. “De bouwtechnische veranderingen in Altenburg zorgen er voor dat processen voor de runderen rustiger verlopen.”

David De Camp, COO Beef bij Vion stelt vast: “De inzet van de koeienbril heeft als doel: minder stress en dus meer dierenwelzijn. Met behulp van de virtuele bril kunnen we al bij de bouw of verbouwing van slachthuizen rekening houden met dierenwelzijn”. Ook voor de scholing van medewerkers gaat Vion de virtuele ‘koebril’ gebruiken.

Vion

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken