Startpagina Pluimvee

Nu ook vogelgriep in Limburg

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een vogelhandelaar in Bocholt. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden – zoals bepaald in de Europese en Belgische wetgeving - de vogels die nog aanwezig zijn bij de handelaar geruimd. Er worden ook een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km rond de haard ingesteld.

Leestijd : 3 min

In de zone tot 10 km zijn bijkomende maatregelen genomen om vogelgriep te bestrijden. Zo is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten). Bovendien moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden. Al wie ziektetekens bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.

In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd aan professionele bedrijven.

Ophokplicht blijft gelden in het hele land, ook voor particulieren!

Het FAVV herinnert particuliere en professionele houders van pluimvee eraan dat de ophokplicht nog steeds verplicht moet worden toegepast in het hele land (alle pluimvee moet worden opgehokt of zodanig worden afgeschermd dat contact met wilde vogels vermeden wordt).

Wanneer ze een verhoogde sterfte opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten houders onmiddellijk hun dierenarts te contacteren.

Alle maatregelen zijn terug te vinden op de website van het Agentschap.

Deze maatregelen moeten helpen vermijden dat pluimvee in contact komt met wilde vogels die besmet zijn met het vogelgriepvirus en helpen dus het pluimvee te beschermen.

Wanneer een verhoogde sterfte wordt opgemerkt, of bij elk ander symptoom van ziekte, is het belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te contacteren. Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.

David Clarinval, minister van Landbouw: "Deze nieuwe uitbraak toont eens te meer aan hoe belangrijk het is dat hobbyhouders van pluimvee en professionelen de bioveiligheidsmaatregelen naleven. Het ophokken van pluimvee in dit gebied blijft van toepassing om elk contact met wilde vogels te vermijden. In het belang van iedereen, wil ik eraan herinneren de dierenarts zo snel mogelijk te contacteren bij oversterfte of symptomen die met de ziekte in verband kunnen worden gebracht.”

Wat is het vogelgriepvirus?

Aviaire influenza (AI) of vogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens. De aard van de symptomen en het verloop van de ziekte hangen af van het pathogeen karakter van de virusstam, het getroffen dier, de omgeving en eventuele andere infecties. De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.

Het FAVV en dierengezondheid

Het FAVV mag dan wel bekend staan om zijn controles doorheen de voedselketen, het Agentschap is ook verantwoordelijk voor de preventie en bestrijding van gereglementeerde dierziekten. Voor wat betreft vogelgriep, werkt het Agentschap nauw samen met de gewestelijke overheden.

Het FAVV heeft een bewustmakingscampagne gelanceerd waarin meer uitleg wordt gegeven over de ziekte en hoe je de maatregelen goed kan toepassen, meer info via deze website.

FAVV - SN

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken