Startpagina Actueel

Afrikaanse varkenspest vastgesteld op Italiaans vasteland

Op het Italiaanse eiland Sardinië is de Afrikaanse varkenspest al jaren aanwezig. De laatste melding bij wilde zwijnen dateert daar van 15 december 2021. Nu is het virus sinds lang ook op het vaste land opgedoken, op 800 km van de dichtstbijzijnde uitbraaklocatie in Oost-Duitsland. Dat doet experts veronderstellen dat de verspreiding veroorzaakt werd door menselijk toedoen.

Leestijd : 2 min

Op 7 januari werd Afrikaanse varkenspest aangetroffen op het vaste land van Italië bij wilde zwijnen in de buurt van Ovada. Dat heeft zeer waarschijnlijk invloed op de export van varkensvlees in heel het land. In 2021 waren er meer uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens en wilde zwijnen in Europa dan in 2020.

Besmettingen bij gehouden varkens

Het Europese Animal Disease Information System (Adis) telde tot 19 december 2021 1.844 uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens in Europa. In 2020 waren dat 600 uitbraken minder. Het virus is dus niet gemakkelijk in te dijken.

Besmettingen bij wilde zwijnen

Ook de cijfers bij wilde everzwijnen stegen ten opzicht van 2020. Adis telde voorlopig 11.712 uitbraken in 2021. Dat zijn er zo’n 700 meer dan het voorgaande jaar. Als we kijken naar 2019, zien we dat er toen maar 6.407 uitbraken onder wilde everzwijnen waren.

De cijfers van de laatste weken van 2021 worden nog verwerkt door Adis. Dat cijfer zal dus hoogst waarschijnlijk nog oplopen.

Verspreiding besmettingen

In Polen werden de meeste besmette wilde everzwijnen gevonden, namelijk 3.023. Hongarije volgt met 2.568 besmette erverzwijnen. Derde in de rij is Slowakije met 1.622 besmettingen en vierde is Roemenië met 1.622 gevallen. Ook in Bulgarije, Letland, Servië, Litouwen, Estland en Oekraïne werden besmette wilde zwijnen gevonden.

Bestrijdingsmaatregelen Italië

Luigi Genesio Icardi, regionaal raadslid voor gezondheid: “Het onmiddellijk en gecoördineerd uitvoeren van maatregelen is bij wilde everzwijnen van fundamenteel belang in de poging om het virus zoveel mogelijk in te dammen en uit te roeien. Er zijn vergaderingen aan de gang met de territoriaal bevoegde veterinaire diensten, de bosbeheerinstanties en de milieu- en wildjachtsector. Het besmette gebied en het aansluitende gebied worden afgebakend.”

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken