Startpagina Mechanisatie

Nieuwste voermengwagens kritisch bekeken

Op de Werktuigendagen in september 2021 zagen we verschillende voedermengwagens in actie. In de wereld van de mengvoederwagens onderscheiden we 3 types: horizontale mengvoederwagens, verticale mengvoederwagens en peddelmengers. Er werd gekozen voor verticale mengers, omdat die momenteel het grootste aandeel hebben in de verkoop.

Leestijd : 5 min

Tijdens een geleide demo konden we bij elke machine zien hoe vlak het snijoppervlak bleef, hoe goed het voeder gemengd werd, en hoe het voeder verdeeld werd bij het uitdraaien. Tijdens de proef mengden de voedermengwagens 600 kg voordroog uit pak, 100 kg kuilgras en 1.900 kg maïs. Daaraan werden ook 2 pakken stro en 25 kg maïskorrels toegevoegd om het mengresultaat beter te visualiseren. Na de demo werd bij elke wagen een staal van het gemengd voer geplaatst, zodat iedereen het resultaat zelf kon beoordelen.

Storti Dobermann SW220 AS EVO

De eerste deelnemer was de zelfrijdende voermengwagen Storti Dobermann SW220 AS EVO met een volume van 33 m3 en 2 vijzels. Die kan frezen in 2 draairichtingen, afhankelijk van de lengte van het voer. Storti vindt mengkwaliteit prioritair en kan de snelheid van het mengen aanpassen, zodat ronde pakken, vierkante pakken en lang gras goed gemengd worden. De afvoerband werkt onafhankelijk van de frees en de mengkuip. Het voer kan achteraan gelost worden via een band of via zijdeuren, wat een voordeel is bij stallen zonder doorlopende voedergang. De mechanische aandrijving van de wielen zorgt voor een betere krachtoverbrenging en bespaart brandstof.

Storte Dobermann SW220 AS EVO
Storte Dobermann SW220 AS EVO - Foto: SN

Siloking Selfline 4.0

Deze zelfrijdende voermengwagen heeft een glazen cabine met lage instap voor een goede zichtbaarheid. Voor een homogene menging moet de grootte van de mengvijzel afgestemd zijn op de inhoud van de mengkuip. Bij elk type machine hoort dus een bijhorende mengvijzel. De freeskop is 2 m breed en heeft 58 messen. Het volume van de wagen is 15m3. De rubberen band op de laadarm is 70 cm breed. Het freeskanaal is vrijwel symmetrisch geplaatst, wat een snelle afvoer van het voer geeft, en weinig risico op opstopping. De machine wordt aangedreven door een Volvo Stage V-motor van 175 pk en hydraulische componenten van Bosch-Rexroth. Het driepuntchassis zorgt ervoor dat de machine zeer wendbaar is en niet op het voer rijdt.

Siloking Selfline 4.0
Siloking Selfline 4.0 - Foto: SN

Lucas Autospire 160 Performance

De vierwielgestuurde zelfrijder van Lucas zorgt voor een kleinere draaicirkel, en heeft een optie voor hondengangsturing. Deze zelfrijder heeft vierwielaandrijving en is hydraulisch geveerd. Een kleine ruimte tussen de 2 vijzels en de wand zorgt voor een goede mengkwaliteit, én minder restvoer. De frees kan voederkuilen aan tot 5 meter hoog en heeft een volume van 16 m3. Voor het ledigen van de mengvoederwagen is de schuif voorzien van een transportband achteraan die zowel links als rechts kan lossen. Daardoor kan elke voedergang volledig bediend worden. Daarnaast beschikt de machine over een programmeerbaar weegsysteem. Deze zelfrijder heeft een 6-cilindermotor van Deutz van 217 pk.

Lucas Autospire 160 Performance
Lucas Autospire 160 Performance - Foto: SN

Kongskilde VM16-2S

Deze getrokken voermengwagen is beschikbaar met volumes van 6,5 m3 tot 45 m3. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om te kiezen in het aantal mengvijzels en voor het lossen tussen schuifdeuren of een afvoerband. De vijzels en wanden bestaan uit fijnkorrelstaal, dat zorgt voor een langere levensduur. De vorm van deze mengvijzel zorgt voor snel mengen en gelijkmatig voederen met een kleine vermogensbehoefte. De VM16 is standaard uitgerust met een draadloos weegsysteem bestaande uit een hoofdterminal in de trekker en een handterminal voor in de lader. Verder heeft deze wagen een volwaardig chassis en een kuip die rust op de weegcellen, zodat er geen krachten op de weegcellen komen bij het trekken van de voermengwagen.

Kongskilde VM16-2S
Kongskilde VM16-2S - Foto: SN

Sitrex EGM Feedstar

De Feedstar (17 m3) is zeer wendbaar door de korte wielbasis van 2,58 m. Er staan minder freesmessen op de freestrommel, waardoor er minder structuurbederf is. De freesarm heeft een ruime freestunnel voor een snelle afvoer van voeder. Het toerental van de frees is onafhankelijk te regelen naast de snelheid van de vijzel in de kuip. De hydraulische traploze aandrijving van de mengvijzel heeft een groot koppel. Daardoor kan hij probleemloos opstarten bij een volledig geladen machine. Het voeder wordt vooraan de mengkuip gelost via een losbandje, wat zorgt voor een goede zichtbaarheid. Deze mengvoederwagen heeft een John Deere viercilindermotor van 177pk. Een geveerde vooras zorgt voor een goed rijcomfort. De voorwielen hebben ook een grote stuuruitslag. Samen met een korte wielbasis zorgt dit voor een goede wendbaarheid.

Sitrex EGM Feedstar
Sitrex EGM Feedstar - Foto: SN

Strautmann Vertimix 2401 Double

De getrokken mengvoederwagens van Strautmann kunnen een hoog mengvolume combineren met toch compacte afmetingen. De getrokken mengvoederwagens kunnen meegroeien met je bedrijf. Deze 24 m³ uitvoering heeft als basis een inhoud van 19m³, en kan uitgebreid worden met opzetstukken tot 24m³. De 2 getrapte vijzels zorgen voor een optimale mengkwaliteit. Om het voeder te lossen is er keuze tussen schuifdeuren (1 of 2) of transportbandjes. De transportbandjes kunnen zowel vooraan of achteraan gemonteerd worden. Op deze manier kan je de mengvoederwagen echt passend maken voor je bedrijf. Standaard wordt de mengvoederwagen gedragen door een dissel en één as, optioneel kunnen ook 2 assen.

Strautmann Vertimix 2401 Double
Strautmann Vertimix 2401 Double - Foto: SN

Trioliet Triotrac M 1-1400 AL

De Triotrac M is een zelfrijdende voermengwagen van 14 m3 met snijd-laadsysteem, een invoerroter en één verticale mengvijzel. Door het snijd-laadsysteem blijft een vlakke kuilwand over, wat sterk bijdraagt aan de kwaliteit van het voeder (geen broei, geen structuurbeschadigingen). Het voeder wordt door een hydraulisch aangedreven zaagblad vlak afgesneden. De zelfrijder is heel wendbaar door een grote stuuruitslag van de achterwielen. Hij heeft een ruime cabine en is in hoogte verstelbaar. Daardoor is de machine geschikt voor lagere en kleinere stallen. Het laadsysteem kan silo’s laden tot 4,5 m hoog. Het snijd-laadsysteem kan alle voercomponenten laden, ook ronde of vierkante balen, of losse bijproducten. De Triotrac M kan worden uitgevoerd met een dwarsafvoerband aan de achterzijde of doseerschuiven aan beide zijkanten.

Trioliet Triotrac M 1-1400 AL
Trioliet Triotrac M 1-1400 AL - Foto: SN

Sgariboldi Grizzly 7120/2

Deze zelfrijdende voermengwagen van 20 m3 kan je programmeren, zodat hij voor ieder voedercomponent de gepaste snij- en/of mengintensiteit uitvoert voor een optimaal mengresultaat én maximaal structuurbehoud. Doordat het zwaartepunt vooraan ligt, wordt de wagen vooraan aangedreven. De voorwielen kunnen tot 40° draaien, wat een wendbare machine geeft. Er is een optie voor vierwielsturing. Verder bevat de machine 2 vijzels, een Volvo-motor met een maximaal toerental van 1600 toeren per minuut en een hydrauliek van Bosch-Rexroth tot 500 bar. De 218 pk viercilinder Volvo Stage V-motor is dwars tussen de cabine en de tank geplaatst voor een beter werkzicht en een ideale gewichtsverdeling. Het voeder wordt vooraan de mengkuip gelost met een losbandje dat zowel links als rechts kan draaien.

Sgariboldi Grizzly 7120/2
Sgariboldi Grizzly 7120/2 - Foto: SN

Deze geleide demo werd georganiseerd door de organisatie van de werktuigendagen (AgriBevents), PCLT, de schoolhoeve Axelwalle en Boerenbond.

Sanne Nuyts

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken