Startpagina Edito

Edito: Train je afweersysteem op de boerderij

De voorbije 2 jaar was er door het coronavirus – terecht – zeer veel aandacht voor hygiëne, ontsmetting en vaccinatie. In heel wat landbouwdomeinen wordt een optimale hygiëne nagestreefd om ziektes en infecties te voorkomen. Ook een efficiënte vaccinatiestrategie is de sector niet vreemd. Toch kan ook een goede portie boerderijstof deugd doen voor ons lichaam.

Leestijd : 2 min

Enkele jaren geleden, in 2015, bleek dat opgroeien op een landbouwbedrijf, meer bepaald op een veebedrijf, belangrijke voordelen heeft. Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en UGent stelden namelijk vast dat kinderen die veelvuldig in aanraking komen met boerderijstof beter beschermd zijn tegen astma en allergieën. Boerderijstof zit namelijk vol bestanddelen van dode bacteriën en schimmels. Longarts - immunoloog Bart Lambrecht (UGent/VIB) was indertijd nauw bij dat onderzoek betrokken. Zopas maakte hij in De Tijd een link met de huidige coronapandemie. Voor Covid-19 uitbrak, onderzocht deze gerenommeerde professor immers ook het effect van boerderijstof op virusinfecties. Testen met een op corona lijkend virus met muizen, die al dan niet aan boerderijstof werden blootgesteld, waren erg beloftevol. Ook in dit onderzoek speelde boerderijstof een positieve rol.

Lambrecht benadrukt dat we ons afweersysteem meer moeten triggeren door minder ‘steriel’ te doen. Het moet immers leren omgaan met virussen. En dat trainen van het afweersysteem moet volgens hem komen van banale dingen, zoals verkoudheden of diarree, maar dus ook bijvoorbeeld door contact met dieren. En waar kunnen we dan beter zijn dan op een boerderij?

Ligt er dus met de ‘training van het aangeboren afweersysteem’ niet een mooi verdienmodel klaar voor onze veehouders? Bij een nieuw verdienmodel zijn experten steeds benieuwd naar de antwoorden op 4 vragen. Wie is mijn klant? Iedereen! Welke waarde bied ik mijn klant aan? Een betere gezondheid. Hoe lever ik deze waarde? Door mijn dagdagelijkse job als veehouder te doen, in gezelschap van ‘cursisten’. Met welke kosten en baten gaat dit gepaard? Je kosten schommelen natuurlijk naargelang de aanpak. Er zijn al heel wat bestaande initiatieven, denk maar aan schoolbezoek, feestjes, opendeurdagen, een vakantieverblijf. Maar wat denk je van heilzame ‘boerderijstofdagen’...? En je baten...? Bijdragen aan een betere gezondheid is onbetaalbaar, een mooie vergoeding is dus aardig meegenomen. Het zou op zijn minst een boost geven aan je eigen mentale gezondheid.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken