Startpagina Actueel

Wereldvoedselprijzen zijn in december 2021 licht gedaald

De wereldvoedselprijzen zijn in december licht gedaald doordat de internationale prijzen voor plantaardige oliën en suiker aanzienlijk zijn gedaald ten opzichte van de eerder hoge niveaus, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Leestijd : 2 min

De voedselprijsindex van de FAO bedroeg in december gemiddeld 133,7 punten, een daling van 0,9 % ten opzichte van november, maar nog altijd 23,1 % hoger dan in december 2020. De index volgt de maandelijkse veranderingen in de internationale prijzen van algemeen verhandelde voedselgrondstoffen.

Alleen de subindex voor zuivelproducten liet in december een maandelijkse stijging zien. Voor 2021 als geheel, gemiddeld over het hele jaar, bedroeg de FAO-index van de voedselprijzen gemiddeld 125,7 punten, maar liefst 28,1 % meer dan het jaar ervoor.

Marktomstandigheden weinig stabiel

Hoewel de normaal gesproken hoge prijzen naar verwachting plaats zullen maken voor een hogere productie, laten de hoge kosten van inputs, de voortdurende wereldwijde pandemie en de steeds onzekerder wordende klimatologische omstandigheden weinig ruimte voor optimisme over een terugkeer naar stabielere marktomstandigheden, zelfs in 2022”, aldus FAO-Senior Economist Abdolreza Abbassian.

De index van de graanprijzen van de FAO daalde met 0,6% ten opzichte van november doordat de dalende uitvoerprijzen voor tarwe als gevolg van het grotere aanbod na de oogsten op het zuidelijk halfrond de hogere maïsprijzen, die werden geschraagd door de sterke vraag en de bezorgdheid over de aanhoudende droogte in Brazilië, meer dan teniet deden. Voor het hele jaar bereikte de FAO-index van de graanprijzen echter zijn hoogste jaarniveau sinds 2012 en lag hij gemiddeld 27,2 % hoger dan in 2020, waarbij maïs met 44,1 % steeg, tarwe met 31,3 procent, maar rijst met 4 % daalde.

Zwakkere notering voor palm- en zonnebloemolie

De prijsindex voor plantaardige oliën van de FAO daalde in december met 3,3 %, waarbij de zwakkere noteringen voor palmolie en zonnebloemolie een weerspiegeling waren van de gematigde wereldwijde invoervraag die verband kan houden met de bezorgdheid over de gevolgen van de toenemende COVID-19-gevallen. Voor 2021 als geheel bereikte de FAO-prijsindex voor plantaardige olie een historisch hoogtepunt, met een stijging van 65,8 % ten opzichte van 2020.

De FAO-suikerprijsindex daalde met 3,1 % ten opzichte van november en bereikte een dieptepunt van 5 maanden, als gevolg van bezorgdheid over het mogelijke effect van de Omicron COVID-19-variant op de wereldwijde vraag, alsook een zwakkere Braziliaanse Real en lagere ethanolprijzen. Voor 2021 als geheel steeg de FAO-suikerprijsindex met 29,8 % ten opzichte van het voorgaande jaar tot zijn hoogste niveau sinds 2016.

De FAO Vleesprijsindex was in december grosso modo stabiel, maar over 2021 als geheel was de prijsindex 12,7 % hoger dan in 2020.

Alleen de zuivelprijsindex klom in december 2021

De FAO zuivelprijsindex was de enige subindex die in december steeg, met 1,8 procent ten opzichte van de voorgaande maand, omdat de internationale noteringen voor boter en melkpoeders stegen tegen de achtergrond van een lagere melkproductie in West-Europa en Oceanië. De kaasprijzen daalden marginaal als gevolg van een voorkeur voor West-Europese zuivelproducenten. In 2021 lag de zuivelprijsindex van de FAO gemiddeld 16,9 % hoger dan in 2020.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Uiterste indieningsdatum voor verzamelaanvraag nadert

Actueel Dinsdag 30 april is de laatste dag waarop landbouwers de verzamelaanvraag 2024 kunnen indienen. Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) raadt landbouwers aan tijdig te starten met het invullen van de verzamelaanvraag. Ook de melding van een bedrijfsovername, de overdracht van betalingsrechten, de brede weersverzekering en de teeltmelding voor hennep moeten tijdig worden aangemeld.
Meer artikelen bekijken