Startpagina Actueel

84% van Nederlandse melkveebedrijven past weidegang toe

Het percentage melkveebedrijven in Nederland dat de koeien in de wei laat lopen, is verleden jaar weer gestegen: van 83,7 % in 2020 naar 84 % in 2021. Dat meldt ZuivelNL.

Leestijd : 1 min

Vanaf 2015 is in Nederland door inspanningen van melkveehouders en het Convenant Weidegang-partners gelukt de neerwaartse trend in weidegang met succes om te buiten in een stijging. Het doel was 81,2 %, in 2021 zat men aan 84 %.

Nederlandse veehouders kunnen 2 vormen van weidegang op hun bedrijf toepassen: volledige weidegang waarbij de koeien ten minste 120 dagen 6 uur lang per dag buiten lopen of deelweidegang, waarbij minimaal een kwart van de veestapel buiten komt. In 2021 is vooral het aandeel bedrijven dat alle koeien buiten laten lopen, gestegen.

Zuivelverwerkers zetten in op extra premie voor weidegang

Die stijging is onder meer een gevolg van de initiatieven die partijen uit de zuivelketen hebben ondernomen om weidegang te stimuleren. Zo keren zuivelverwerkers een premie uit aan veehouders die hun koeien buiten laten lopen. Ook brengen zij met succes producten van weidemelk op de markt.

LV-ZuivelNL

Lees ook in Actueel

Prijs van sojabonen is terug stijgend

Economie In Brazilië is intussen 60% van de sojabonen geoogst. Als de lagere productievoorspelling van het Conab er uitkomt en als de Chinezen terug meer importeren, dan lijkt er nog weinig ruimte voor prijsdaling.
Meer artikelen bekijken