Startpagina Actueel

Mogelijk geen toekenning van NER mits mestverwerking in 2022

In het najaar van 2021 besliste de Vlaamse regering om de veestapel te plafonneren en geen uitbreiding via NER-MVW meer toe te staan. Volgens de VLM zal de beoordeling van de aanvragen tot NER-MVW pas vanaf 1 augustus gebeuren. “Mogelijk worden dit jaar geen NER-MVW toegekend.”

Leestijd : 1 min

Om de veestapel te plafonneren besliste de Vlaamse regering in oktober verleden jaar om de uitbreidingsmogelijkheid mits mestverwerking (uitbreiding via NER-MVW) tot 31 december 2021 te schorsen. Wat er nadien zou gebeuren, bleef onduidelijk en hangt ook af van de beslissing rond de PAS (Programmatorische Aanpak Stikstof).

Volgens de VLM verbetert de waterkwaliteit niet significant

“Er wordt op dit moment vastgesteld dat de voorbije jaren NER-MVW werden toegekend, maar dat de milieukwaliteit niet significant verbetert”, stelt de VLM. “De waterkwaliteit neemt niet afdoende toe en de stikstofdruk op de speciale beschermingszones blijft eveneens hoog.”

De beoordeling van de aanvragen tot NER-MVW zal pas gebeuren vanaf 1 augustus. Met andere woorden wordt de plafonnering van de veestal - op basis van deze regelgeving - verlengd. De VLM voegt eraan toe dat “gezien de milieukwaliteit het mogelijk is dat er in 2022 géén NER-MVW zullen worden toegekend.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken