Startpagina Edito

Edito: Woelige (beurs)tijden

We trappen een open deur in als we zeggen dat we ons omwille van Covid-19 in woelige tijden bevinden. Dat geldt ook voor de organisatoren van beurzen. Na de lastminuteannulering van Agribex 2021 volgden nog andere beurzen met een annulering of verplaatsing.

Leestijd : 2 min

Na Agribex werd een doorgeschoven editie van de Duitse landbouwmachinebeurs Agritechnica in 2022 geannuleerd. De week nadien gaf de organisatie van Agro-Expo in Roeselare te kennen om dit jaar geen beurs te organiseren. Vorige week liet AgriBevents, de organisatie van de Agridagen in Ravels, weten dat ze hun beurs van begin maart niet gingen organiseren. Zij doen momenteel een bevraging bij standhouders waarin ze polsen naar de animo om eventueel een ‘verlate’ editie – eind mei – te organiseren.

Zo’n bevraging lijkt ons heel verstandig. Het siert hen dat ze hun beursdeelnemers bevragen alvorens zwaarwichtige beslissingen te nemen of alvorens eenzijdige wijzigingen door te voeren aan de timing of formule van de beurs. Er lopen er andere rond...! Ook Agro-Expo deed een bevraging bij exposanten alvorens over te gaan tot annulering.

Last minute evenementen moeten annuleren of het opzet wijzigen is voor niemand fijn. De recente annulering van Agribex 2021 getuigt hier nog van. We informeerden ons vorige week bij organisator Fedagrim hoe je zo’n annulering nu afhandelt (zie p. 5). Uit hun antwoord mogen we concluderen dat ze heel galante oplossingen hebben uitgewerkt en zich gedragen hebben als een heer. Datzelfde mogen we ook aan AgriBevents toeschrijven. Ze laten weten dat de Agridagen enkel worden georganiseerd als er voldoende draagvlak is. In een communicatie naar de standhouders melden ze uitdrukkelijk om in geval van annulering geen inschrijvings- of administratiekosten aan te rekenen.

Dat lijkt ons anno 2022 een mooie houding om evenementen te organiseren. Beurzen hadden het voor de coronapandemie al moeilijk om hun bestaansrecht te verdedigen te midden van een krimpend publiek en groeiende digitale mogelijkheden. Wel, Covid-19 heeft het voor hen zeker niet makkelijker gemaakt. We zien wel dat digitale (beurs)alternatieven minder gesmaakt worden. Mensen blijken echt nood te hebben aan fysieke ontmoetingen, ook al laten publieksevenementen in het postcoronatijdperk doorgaans 40% minder geïnteresseerden zien.

Het is enkel met de steun van standhouders en bezoekers dat beurzen in woelige tijden succesvol kunnen doorgaan in de toekomst.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken