Startpagina Voor ons gezin

Winterse panzanella met spruitjes, appel en kalfsoester

Panzanella is een populair voorgerecht van oud brood uit de Italiaanse keuken. Je kan dit gerecht een Belgische toets geven door er spruitjes, appel en kalfsoester aan toe te voegen. Je hebt een uur nodig om er 4 personen van te kunnen laten smullen.

Leestijd : 2 min

Wat heb je nodig?

4 kalfsoesters

200g gerookte spekblokjes

400g spruitjes

300g rucola

4 teentjes knoflook

2 appelen

1 citroen (sap en zeste)

100g walnoten

4 sneden boerenbroden

1 el olijfolie

2 el boter

peper

zout

Voor de vinaigrette

2 el olijfolie

1 el witte balsamicoazijn

1 kl honing

1 kl mosterd

1 rode ui

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op 180°C.

Maak de spruitjes schoon en snijd in de helft. Verdeel over een met bakpapier beklede ovenschaal, besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout en duw er enkele teentjes knoflook tussen. Rooster de spruitjes zo’n 30 minuten in de warme oven.

Scheur de sneden brood in kleine plukjes. Besprenkel het brood met olijfolie, kruid met peper en grof zeezout en rooster in de hete oven krokant en goudbruin.

Maak ondertussen de vinaigrette

Pel hiervoor de rode ui, halveer en snijd in fijne plakjes. Meng de honing met de olijfolie, mosterd en witte balscamico.

Breng op smaak met peper en zout, meng de plakjes rode ui eronder en rasp de citroenschil erbij. Laat even rusten.

Werk de rest van het gerecht af:

Zet een antikleefpannetje op het vuur en rooster de walnoten. Hak grof. Bak in dezelfde pan de spekblokjes krokant en laat daarna uitlekken op keukenpapier.

Spoel de rucola, zwier droog en zet even apart.

Spoel de appelen, snijd in flinterdunne plakjes en besprenkel met citroensap.

Plaats de pan opnieuw op het vuur met boter en olijfolie en laat smelten. Kruid de kalfsoesters met peper en zout en bak ze gaar en goudbruin langs beide kanten in de hete boter. Snijd in plakjes.

Hussel ondertussen de stukjes brood, spruitjes, spekblokjes, walnoten en plakjes appel onder de rucola. Besprenkel met de vinaigrette, hussel nogmaals door mekaar en top met de reepjes kalfsoester. Meer recepten vind je op www.lekkervanbijons.be

Lekker van bij ons logo nieuw

Lees ook in Voor ons gezin

Meer artikelen bekijken