Startpagina Actueel

Dankzij nieuwe asbestprotocol voor landbouwers al 552.000 m2 asbestdaken verwijderd

Via sectorprotocollen wil de Vlaamse regering prioritaire doelgroepen aanspreken om tegen 2040 asbesthoudend materiaal te verwijderen. Sinds eind september 2021 is er zo het sectorprotocol voor land- en tuinbouwers.

Leestijd : 2 min

De Vlaamse regering maakte een budget vrij van 3 miljoen euro om asbestdaken op landbouwgebouwen te verwijderen. Naar schatting zou er in de land- en tuinbouwsector nog zo’n 518.000 ton asbest aanwezig zijn, waarvan meer specifiek naar schatting zo’n 86 miljoen m2 asbestdaken en -gevels.

Als men aan de voorwaarden voldoet dan neemt de overheid de kosten voor ophaling op zich. De landbouwer krijgt dus geen subsidie maar Ovam financiert de ophaling volledig met eigen middelen. Zo lang er budget is kunnen aanvragen ingediend worden. De specifieke voorwaarden kan men lezen op de website van Ovam.

Eerste resultaten

Tinne Rombouts, Vlaams volksvertegenwoordiger voor CD&V in het Vlaams parlement, vroeg de bevoegde minister naar de eerste cijfers. Daaruit blijkt dat het sectorprotocol een groot succes is. “Het is positief dat het protocol er eindelijk is en dat ook daadwerkelijk aan de slag kan worden gegaan op het terrein. Er kwamen al meer dan 1.200 aanvragen binnen en daarvan is de helft behandeld. De goedgekeurde aanvragen zijn goed voor de ophaling van 28.000 ton asbest of 552.000 m2 aan asbestdaken”.

Op 72 locaties werden al containers geplaatst en ophalingen uitgevoerd. Gezien het groot aantal aanvragen sinds de start van het sectorprotocol, wordt onderzocht of er budgettaire mogelijkheden zijn voor verdere continuïteit.

“Het zal een uitdaging zijn om het hoge aantal aanmeldingen in de komende maanden blijvend na te streven. Want ook voor wie het verwijderen van een asbestdak niet dadelijk een nood is omdat het dak geen uiterlijke gebreken vertoont, moet overtuigd worden. Daarvoor moeten blijvende inspanningen geleverd worden met een uitgebreide en doelgerichte campagne”, aldus Tinne Rombouts.

Nele Verheyen

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken