Startpagina Actueel

Milde melkaanvoer zorgt voor huidige recordprijs

Expert Raf Beyers analyseert ook elke maand de internationale zuivelmarkten. “In Europa blijft de aanvoer van melk sinds september achter en de VS melkt sinds september ongeveer evenveel als tijdens het verleden seizoen. Het is ook deze milde aanvoer die de huidige recordprijzen van zuivelgrondstoffen verklaart.”

Leestijd : 3 min

De Europese melkaanvoer bedraagt in november, net zoals in oktober, 1,1% minder dan verleden jaar. De stevige minnen zitten al langere tijd bij de grote Europese melkproducenten Nederland, Frankrijk en Duitsland. De plussen zitten bij Ierland, Italië en Polen.

“Dit is in Europa het beeld van 2021”, verklaart Raf Beyers. “Een kentering in melkproductie in Frankrijk of Duitsland zal ook de Europese aanvoer kunnen doen plussen. Ook de Britten kennen een heel zwak einde van het kalenderjaar inzake de melkproductie. In november haalde men -2,1 % minder, maar december was een echt zwak einde, met – 2,6%.”

Boter

Roomprijzen daalden sinds half januari elke week met enkele tientallen euro’s per ton. Daardoor komen de boter- en roomnotering dichter en dichter bij elkaar. Dat boter zijn hoogtepunt lijkt gevonden te hebben, is te zien aan de Europese boterindex, die sinds eind december op een bandbreedte van 73 euro per ton noteert. Half januari ging de Europese boter-index naar 6.040 euro per ton.

“Het is toch wel van juni 2018 geleden dat we nog zo’n hoge Europese boterindex zagen. De mogelijke plafonnering van de boterprijs is ook terug te vinden in de Nederlandse boternotering, die sinds half januari voor het eerst sinds juli 2021 een klein stapje terug maakte. Deze week deden ze er weer de helft van de daling bij.”

Het AMF, geconcentreerd melkvet, steeg maar +0,6%.

“Ondanks deze mooie prijsstijging blijft de GDT- en ook internationale boter nog altijd ongeveer 10% lager geprijsd dan de Europese boter. Nieuw-Zeeland is naast de grootste exporteur van vollemelkpoeder immers ook de grootste exporteur van boter ter wereld. De voorbije lage melkproductiemaanden is het Europees melkvet dan ook bijna allemaal voor de binnenlandse markt bestemd. Als er meer boter op internationale markt zou afgezet moeten worden, dan kan dit dus prijsdruk betekenen”, zegt Raf Beyers.

Melkpoeder

De Europese SMP (Skimmed Milk Powder)-index ging naar een prijsrecord van 3.507 euro per ton. Het noteert daarmee de hoogste prijs sinds de start van de notering van de SMP-index in 2010. Nog nooit was deze prijs hoger dan nu, ook niet voor 2010 en ook niet in de goede zuiveljaren 2007 en 2013, die menig melkveehouders die al voldoende jaren koeien melken zich zullen herinneren. Deze prijs is maar liefst 275% hoger dan in april 2018, toen er een pak interventiepoeder op de markt woog. Ook het ander uniek melkeiwitproduct, het weipoeder, noteert recordprijzen.

Poederproducenten maken zich nu, net als vele consumenten, grote zorgen rond energiekosten om deze melkgrondstof te produceren. Kaas maken kost minder energie en met de huidige kaasprijzen, die boven 4.000 euro per ton zitten, en de stevige weiprijs kunnen kaasmakers beter af zijn. Op de GDT leken de poeders ook eerder de winnaars en de trekkers dan op de veilingindex. SMP steeg, net als boter, met 5% naar omgerekend 3.483 euro per ton. Dat is ook daar een historische hoge SMP- prijs.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken