Startpagina Mechanisatie

Productiestops dreigen terug bij landbouwmachinefabrikanten

De Cema Business Barometer voor de Europese landbouwmachine-industrie, ook wel de algemene ‘Business Climate Index’ genoemd blijft voor de voorbije maand Februari op een hoog niveau. Er zijn geen significante wijzigingen gedurende de laatste 3 manden te melden.

Leestijd : 1 min

De barometer volgt een lichte neerwaartse correctie na een piek in mei en juni 2021. Toen zat hij op zijn hoogste niveau sinds 2008. In februari daalde de index licht tot 53 punten (op een schaal van -100 tot + 100).

Het ordervolume komt momenteel overeen met een leveringstijd/productieperiode van 6,1 maanden, wat opnieuw een record is in de Cema Business Barometer. De orderboeken zitten op een recordhoogte en de fabrikanten worden geconfronteerd met fluctuerende verkoopshoeveelheden.

Sceptisme op komst

Sectorvertegenwoordigers zijn ondertussen wel sceptisch geworden voor de verkopen die nu in de komende maanden genoteerd gaan worden. Voor het eerst sinds 2020 zijn er meer pessimisten dan optimisten onder de vertegenwoordigers van de Europese landbouwmachinefabrikanten.

In ieder geval is de grootste uitdaging om de huidige verkooporders te realiseren in een context van extreme aanbodtekorten op het vlak van onderdelen en prijsverhogingen.

Terug productiestop

In januari jongstleden leek het aantal knelpunten in de aanvoer van onderdelen iets te zijn afgenomen. Echter worden er terug problemen verwacht in maart 2022. Heel wat bedrijven vrezen terug een productiestop vanwege het ontbreken van onderdelen. De situatie is vooral kritiek voor fabrikanten van maaidorsers en tractoren.

Tim Decoster

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken