Startpagina Actueel

Anti-FFA-collectief voerde actie in Brussel

Dinsdag 15 maart hebben 50 activisten van het Anti-FFA-collectief in Brussel de opening verstoord van het Forum voor de toekomst van de landbouw (Forum for the Future of Agriculture, FFA), een evenement van de chemische industrie en de agro-industrie. Zij ketenden zich vast voor de ingang van het conferentiecentrum en bedekten zich met een groenachtige substantie.

Leestijd : 3 min

Mensen die naar het Forum voor de toekomst van de landbouw (FFA) wilden gaan, vonden de hoofdingang geblokkeerd door vastgeketende activisten. Sommigen spoten fluorescerende vloeistof op hun metgezellen die op de grond lagen, om de giftigheid na te bootsen van de pesticiden die geproduceerd worden door chemiereus Syngenta, één van de belangrijkste organisatoren van het forum.

Tegen ‘lobby’ en ‘greenwashing’

In de flyers die actievoerders uitdelen, wordt een lobby- en greenwashing-operatie aan de kaak gesteld die tot doel heeft de politieke invloed van de chemische industrie en de agrovoedingsindustrie te versterken, met sprekers en gasten die rechtstreeks afkomstig zijn van de Europese instellingen.

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de Green Deal, en Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, waren uitgenodigd, samen met vertegenwoordigers van de lobby-organisaties van de voedingsindustrie en van multinationals.

Nina Holland, onderzoekster bij Corporate Europe Observatory, legt uit: "Het is alarmerend om te zien dat de Europese commissarissen die verantwoordelijk zijn om een tekst voor te stellen over de vermindering van pesticiden in Europa, de dag doorbrengen met de industrie, die ondertussen lobbyt om de Europese ambities inzake de reductie van pesticiden te verminderen. Het maatschappelijk middenveld wacht met ingehouden adem op een voorstel over de vermindering van pesticiden."

In een “voorbijgestreefd landbouwsysteem”

Sinds de goedkeuring van de EU-strategie "van boer tot bord" (Farm to Fork, F2F) in mei 2020 hebben de pesticidenindustrie en de grote landbouwlobby volgens de activisten een grootschalige lobbycampagne gevoerd om de F2F-strategie te ondermijnen. “Syngenta, samen met de andere grote producenten van pesticiden (BASF, Bayer en Corteva), en hun lobbygroep CropLife Europe, verzetten zich tegen alle bindende doelstellingen voor de vermindering van pesticiden die ook maar in de verste verte ambitieus zijn. Hun lobbywerk zou ertoe kunnen leiden dat landbouwers opgesloten blijven in een voorbijgestreefd landbouwsysteem”, klinkt het.

Milieu-ngo’s

De organisatoren van de actie zeggen de aanwezigheid van milieu-ngo’'s, zoals WWF en The Nature Conservancy, op het evenement te betreuren. Ze stellen de agro-industrie door hun aanwezigheid in staat te beweren dat ze open staan voor milieuvraagstukken, terwijl de agro-industrie ondertussen de druk op de overheid opvoert om elke ambitie in de kiem te smoren om tot een beleid te komen dat een rechtvaardige en duurzame transitie van de Europese landbouw bevordert.

Camille, een deelneemster aan de actie, licht haar aanwezigheid toe: "De agro-industrie geeft miljoenen uit om haar dominante positie in ons voedselsysteem te handhaven. We hebben onze lichamen en onze stemmen, en we zijn vastbesloten ze te gebruiken om hen te stoppen.”

Alternatieven mogelijk?

De organisaties willen alternatieve wegen voor de toekomst van het voedselsysteem promoten. Manuel Eggen, van FIAN Belgium, legt uit: "Om kwaliteitsvoeding voor iedereen, menswaardige levensomstandigheden voor de boeren in het Noorden en in het Zuiden, en landbouwpraktijken die zorg dragen voor de natuur te garanderen, verdedigen wij agro-ecologie, boerenlandbouw en voedselsoevereiniteit. Deze staan diametraal tegenover de modellen en oplossingen die de agro-industrie verdedigt.” Volgens Astrid Ayral van de landbouwvakbond FUGEA "heeft een forum dat door multinationals wordt georganiseerd en waarin de boeren geen centrale plaats krijgen, geen legitimiteit om over de toekomst van de landbouw te spreken."

FIAN Belgium - MV

Lees ook in Actueel

Oost-Vlaamse proefcentra fuseren tot Viaverda

Actueel De Oost-Vlaamse Proefcentra voor Aardappelteelt, Groenteteelt en Sierteelt (PCA, PCG en PCS) fuseren op 1 april tot Viaverda. “De vertrouwde gezichten blijven op post, de dienstverlening wordt nog beter”, belooft directeur Bruno Gobin.
Meer artikelen bekijken