Startpagina Bedrijfsnieuws

Vakbonden vragen snelle heropstart meststoffenproducent EuroChem

De vakbonden van meststoffenproducent EuroChem in Antwerpen vragen een snelle heropstart van de fabriek. Het bedrijf kwam in de problemen als gevolg van sancties tegen de Russische (ex-)eigenaar Andrej Melnitsjenko.

Leestijd : 2 min

De vakbonden hebben maandagnamiddag 21 maart overleg gepleegd met federaal minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne over de precaire situatie van de fabriek. Eerder verkregen de vakbonden al dat de lonen werden doorbetaald.

“Minister Dermagne, alsook de kabinetschef van minister Crevits, leken erg goed ingewerkt in het dossier”, aldus Stijn Verdonck, de syndicaal afgevaardigde van de socialistische vakbond ABVV. “Ze hebben ons beloofd contact op te nemen met de minister van Financiën Vincent Van Peteghem en de directie van EuroChem om verdere stappen te bespreken.”

Wat betreft de heropstart van de fabriek blijft de onduidelijkheid voorlopig groot. “Wij produceren 2 miljoen ton meststoffen per jaar voor de wereldmarkt en zijn dus cruciaal als de wereld wil blijven eten”, geeft Verdonck aan. “Onze 400 werknemers zijn erg bezorgd. Door de sancties tegen Rusland kunnen wij geen grondstoffen krijgen en ook niks verkopen. Bovendien zijn alle bankrekeningen van de groep bevroren.”

Het ABVV vreest dat een heropstart op korte termijn uitgesloten is, zolang EuroChem Antwerpen deel uitmaakt van de EuroChem-groep. De vakbond ondersteunt daarom het plan van de lokale directie om via een (tijdelijke) verzelfstandiging van de vestiging, onder toezicht van overheidsinstanties, de productie terug op te starten. “Zo wordt tijdelijke werkloosheid vermeden, alsook het verlies van knowhow”, besluit Verdonck.

Belga

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Dalende omzet en volumes bij FrieslandCampina in 2023

Bedrijfsnieuws Bij de Nederlandse melkverwerker FrieslandCampina is de netto-omzet in 2023 gedaald met 7,1% naar 13,1 miljard euro door ongunstige valuta-effecten, de verkoop van een deel van de Duitse consumentenactiviteiten en dalende volumes in consumentenmarkten door de hoge inflatie. Het volume aangevoerde ledenmelk daalde met 1,4% omdat er leden wegvielen. Het herstel moet komen van het transformatieplan Expedition 2030.
Meer artikelen bekijken