Startpagina Economie

Zuivelgrondstoffen surfen mee op de prijsrecords

Expert Raf Beyers volgde voor ons de internationale zuivelmarkten: “De zuivelgrondstoffen surfen mee op de algemene grondstoffenprijsrecords van de voorbije weken.”

Leestijd : 3 min

De grondstofmarkten waren al zeer krap in de nasleep van de coronacrisis. Het de facto wegvallen van grote grondstofproducenten Rusland en Oekraïne zet de prijs van grondstoffen aan tot historische hoogtes. De al heel hoge inflatie wordt daardoor nog hoger gedreven.

Ook de zuivelgrondstoffen surfen mee op de algemene grondstoffenprijsrecords. De Global Dairy Trade (GDT)-index ging begin maart voor de vierde veiling op rij stevig omhoog (+5,1%) en tekende hiermee een recordindex die hoger was dan het vorige hoogtepunt in april 2013.

Na 4 weken lijkt de oorlog in Oekraïne meer en meer uitzichtloos te worden. De impact op grondstofprijzen en de daaraan gekoppelde hardnekkige inflatie zijn hoofdbrekers voor nationale bankiers.

Intussen verhoogde de Federal Reserve (FED, centrale bank van de VS) de rente met 0,25 procentpunt en daarbij werd gesteld dit nog meerder malen te herhalen dit jaar. Intussen blijft de Europese Centrale Bank (ECB) met zijn rente rond het nulpunt. De schuldenlast in zuidelijke lidstaten en ook enkele noordelijke maakt het de ECB moeilijk. Daarnaast kunnen doorgedreven sancties ten aanzien van Rusland ook vooral de Duitse economie raken. En die is nog altijd de belangrijkste motor van Europa. De onzekerheid is te zien aan de olieprijs, die de laatste weken fluctueert tussen 100-125 dollar per vat. De GDT-veiling tekende echter op 15 maart voor het eerst sinds 3 maanden voor een daling (-0,9%).

Melkprijzen gaan omhoog

De melkaanvoer in Nieuw-Zeeland heeft te lijden onder weersomstandigheden en ook de beschikbaarheid en betaalbaarheid van kunstmest om de zo belangrijke graslanden van de Kiwi’s in goede conditie te houden. Daarmee valt ook februari heel laag uit in melkproductie. In Nieuw-Zeeland melkt men in februari 8,2% minder dan vorig jaar. In milksolids is het -7,2%. Het is van 2013 geleden dat men daar nog zo’n lage melkaanvoer had over februari.

Intussen zijn voorlopige aanvoergegevens van Frankrijk en Griekenland binnen. De EU27 komt uit op 0,6% lagere melkaanvoer tegenover januari. In de VS melkte men in februari 1% minder dan vorig jaar. Januari kreeg nog een correctie naar beneden om zo naar -1,7% af te zakken. De februari-aanvoer is wel hoger dan in 2020, als we rekening houden met schrikkeldagcorrectie. De nog oplopende kosteninflatie en beschikbaarheid van grondstoffen door de oorlog in Oekraïne doet melkveehouders twijfelen tussen koeien afvoeren of doormelken. Spotmelk in West-Europa blijft recordduur voor deze tijd van het jaar. Melkprijzen gaan in stapjes naar recordhoogtes.

Hoge boterprijs in Nederland

Boter (-1,8%) en ook het vetrijke vollemelkpoeder (-2,1%) waren de verliezers op de voorbije GDT-veiling. De Europese boterindex lijkt zich daar niets van aan te trekken, want die koerste de voorbije weken nog 5% hoger, naar 6.483 euro/ton. Zoals meestal was het sentiment in deze index verschillend tussen Nederland, Duitsland en Frankrijk. Duitsland (6.400 euro/ton) en Nederland (6.620 euro/ton) deden een stevige prijsopstap, terwijl Frankrijk (6.430 euro/ton) iets in boterprijs daalde. Opvallend is dat het de Nederlandse boterprijs is die de hoogste Europese top scheert. Dit is redelijk uitzonderlijk voor dit land met belangrijke boterhandelaars en producenten. De stevige prijsvorming van room stuwt de boterprijs mee omhoog, omdat producenten hun room net zo goed vers kunnen verkopen dan er boter van te maken. In de Chinese importcijfers over de eerste 2 maanden van het jaar zien we ongeveer evenveel boterimport als vorig jaar.

Vollemelkpoeder naar China

Op de GDT-veiling ging mageremelkpoeder (SMP) nog in prijs omhoog (+1,6%) , maar moest vollemelkpoeder (WMP) na stevige prijsstijgingen in januari en februari in prijs toegeven (-2,1%). Dit maakt op de GDT mageremelkpoeder nu bijna even duur als vollemelkpoeder. Ook in 2013-2014 zagen we dit. Voor vollemelkpoeder is het niet toevallig dat de Chinezen in januari en februari van het belangrijkst te importeren zuivelproduct +24,03 % meer importeerden. Hebben ze in China gehamsterd met de nakende oorlog? Bij SMP zien we wel -12,64% lagere import door China bij de start van het jaar. Ook kaas (-19,89%), weipoeder (-44,29%), zuigelingenpoeder (-9,55%) en fat-filled melkpoeder (-11,46%) hadden de Chinezen minder nodig in de eerste 2 maanden van het jaar. Dankzij de gestegen import van WMP zien we dat de Chinezen in totaal nog wel meer zuivel importeerden bij de start van het jaar. Intussen blijft de Europese SMP stabiel omhooggaan. De SMP-index steeg de voorbije 2 weken terug met ongeveer 5% en noteert record na record, met midden maart een prijs van 3.960 euro/ton.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken