Startpagina Onderwijs

Gastvrij, biologisch en lokaal: zo geven wij toekomst aan onze familiale melkveebedrijven

Anneleen Dedeyne en Karel Van Den Berge hebben best wat gemeen. Ze groeiden beiden op in een melkveebedrijf in Oost-Vlaanderen in boerderijen die door hun grootouders werden gestart. Hun vaders, actieve boeren, bereiken de pensioenleeftijd. Allebei staan ze nu op de drempel van een overname van hun ouderlijke bedrijf.

Leestijd : 3 min

Hun toekomstige melkveebedrijven zullen biologisch, circulair en toegankelijk zijn, met verkoop in de korte keten en met begrip, respect en een eerlijk loon voor boer en boerin. Daar willen ze voor gaan, elk op hun eigen manier.

Sluimerende boerendromen

Zijn hele leven al is meewerken op de familiale boerderij in Deftinge een evidentie voor Karel (1985). Hij vindt er plezier in en het is een levenswijze en zijn passie. “Ook toen ik bio-ingenieur studeerde, kwam ik vaak meewerken op het bedrijf. Sinds 5 jaar werk ik halftijds mee op het bedrijf als zelfstandige. Mijn vader draagt de verantwoordelijkheid, wat heel comfortabel is voor mij. Tot voor kort had ik helemaal geen zicht op de cijfers. Wil ik het bedrijf overnemen? Ik schoof een beslissing lang voor me uit. Te lang eigenlijk. Tot nu.”

Voor Anneleen (1983) was de band met het boerenwerk lange tijd veel losser. Als kind hielp ze wel mee, maar vaak niet met volle goesting. Anneleen studeerde maatschappelijk werk. “Pas 10 jaar geleden groeide mijn drang om iets met de boerderij van mijn ouders in Maldegem-Donk te doen. Ik begon vaker mee te werken op ‘Boerderij René’ – ik noem de boerderij zo naar mijn grootvader. Het werd een hele zoektocht, die ik vooral alleen aanging. Ik had een gevoel en vaag idee van wat ik wou: iets anders dan ik kende.

Drie jaar geleden was er geen houden meer aan: ik moest en zou mijn landbouwdroom waarmaken op onze boerderij. Ik bouwde mijn job geleidelijk af en startte de opleiding biologische landbouw bij Landwijzer. Ik wil ons bedrijf een nieuwe dynamiek geven en tonen dat kleinschalige, biologische kringlooplandbouw wél kan, ook bij melkvee. Ik wil het bedrijf uitbouwen met 40 mellkoeien. Ik wil onze producten met fierheid lokaal verkopen en van de boerderij een mooie toegankelijke plek maken.”

Teelttechnische ervaring en een haalbaar bedrijfsplan

Anneleen: “In de opleiding biolandbouw stappen was als thuiskomen voor mij. Ik ontwikkelde er een open geest en leerde dat er andere wegen bestaan om aan landbouw te doen. Ik vond er een manier om mijn landbouwdroom waar te maken en werd gestimuleerd en ondersteund om die concreet te maken.

Waar Karel teelttechnisch heel onderlegd is door zijn ervaring, was dat voor mij heel beperkt. De stages die ik bij verschillende boeren heb kunnen doen, waren daarvoor ideaal. Ik leerde heel veel van boeren en boerinnen die nauw aansluiten bij mijn visie.” Boerderij René is reeds in omschakeling naar bio sinds het najaar 2021.

Karel stroomde vanuit zijn opgedane ervaring in het laatste half jaar (september tot februari) in het leertraject biolandbouw van Landwijzer in. In dat half jaar ligt de focus helemaal op het uitwerken van een bedrijfsplan en op startersbegeleiding. Hij wil het bedrijf uitbouwen met 50 koeien. Karels broer zal de akkerbouwtak overnemen. “Instromen in dit stuk van de opleiding gaf me het duwtje dat ik nodig had om in de financiën te duiken en om bewuste toekomstkeuzes te maken. Ik kon een omschakelingsplan op maat van ons bedrijf maken. Een voorgekauwd plan zou ik niet snel aannemen, maar dit plan is op mijn maat, komt uit mijzelf. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Omschakelen naar bio en boeren met trots

Omschakelen naar bio is voor beiden een logische stap. Karel: “Biologisch boeren in een kringloopsysteem is het meest respectvol naar de dieren, de aarde en de natuur. Het is ook een positief antwoord op een landbouw- en voedingscultuur waarin alles en iedereen wordt uitgemolken en op de klimaatverandering. Door lokale verkoop en een open boerderij wil ik mensen weer in contact brengen met de landbouw, zodat het respect voor ons werk kan groeien en mensen bereid zijn tot een eerlijke prijs, zodat er meer begrip is voor en kennis over ons werk.”De overname en omschakeling naar bio zijn dit jaar gepland.

Met hun bedrijfsplan in de hand en concrete doelen voor ogen, zijn Anneleen en Karel klaar om de volgende stappen in hun bedrijfsovername te zetten en om hun landbouwdromen waar te maken.

Pieter Vermeiren,

Landwijzer

Lees ook in Onderwijs

Ondersteun duaal leren via bestaande aanbieders, niet via de RTC’s

Actueel Het takenpakket van de Regionale Technologische Centra (RTC’s) uitbreiden met het ondersteunen van duaal leren is geen goede zaak. Wend de voorziene middelen aan om de huidige aanbieders en ondersteuners van duaal leren te versterken. Dat adviseert de SALV in het kader van het voorontwerp van programmadecreet ter aanpassing van de begroting voor 2023.
Meer artikelen bekijken