Startpagina Economie

Boterprijs bereikt recordhoogte

Hoge inflatiecijfers vliegen ons om de oren. De importban op Russische steenkool en mogelijk op andere fossiele brandstoffen in de toekomst, doet de inflatie alleen maar aanwakkeren. Raf Beyers van United Experts belicht de impact op de zuivelmarkt in weken 13 en 14.

Leestijd : 3 min

Ook de nieuwe coronalockdowns in China kunnen zorgen voor verstoringen voor de mondiale aanvoerketen. Er werd verwacht dat de Federal Reserve (FED) begin april de rente met een half procentpunt zou verhogen, maar die kwam slechts met een kwart procentpunt voor de dag. De reden van de voorzichtige aanpak is het conflict in Oekraïne. “Als de FED zich inhoudt, dan is het niet te verwonderen dat de European Central Bank (ECB) voorlopig slechts fantaseert over een renteverhoging, maar waarschijnlijk pas in het najaar het geweer zal laden”, stelt marktexpert Raf Beyers.

Minder melk

De Russen zullen toejuichen dat men in Wit-Rusland over de eerste 2 maanden van het jaar 2% meer melkte. De exportlanden deden het minder goed: Argentinië +1,1%, Australië -6,2%, Nieuw-Zeeland -7%, VS -1,4% en Uruguay -1,2%. Zo komen de exporteurs aan -1,7% minder melk over die eerste 2 maanden. Bij de belangrijke producenten die ook zuivel importeren, melkt Japan +3% en Mexico +2,2%. Zo komen de importeurs voorlopig op +1,3% meer melk bij de start van het jaar. De Belgen deden moeite om te melken, met +0,6% in de eerste 2 maanden. Ook de Nederlandse melkaanvoer lijkt wat te herstellen, met nog -1,5% minder melk over februari. In Frankrijk zien we de weekaanvoer van melk de laatste weken in enkele regio’s plussen. De spotmelk haalt net geen 60 euro en daalde een beetje. Opvallend is dat de gangbare melkprijzen in de buurt komen van de biologische melkprijzen. Dit maakt biologisch melken economisch minder aantrekkelijk.

Recordhoogte voor boter

De boterindex in Europa steeg van begin maart tot begin april met meer dan 18% naar een historisch recordhoogte van 7.330 euro/ton. Het aankomende paasfeest, de start van de Ramadan, het hamstergedrag door de oorlog en schrik voor nog hogere prijzen voeren de prijzen op. Er komen de laatste dagen wel signalen dat de top bereikt zou kunnen zijn. Dit was te zien aan het termijncontract boter van de maand april, waar men handelde aan 7.100 euro/ton. Ook de roomprijs liet deze week vanop een recordhoogte een daling zien. Partijen zouden intussen hun inkopen voor de nabije periode gedaan hebben en de aankomende seizoenmatige piek in de Europese melkaanvoer doet sommigen hopen dat de piek voorbij is. Op de GDT waren de vetproducten de prijsbedervers. Anhydrous Milkfat (AMF) ging -2,5% naar beneden en boter deed opnieuw een heel lichte terugval van -0,6%. De GDT-boterprijs is maar liefst 1.000 euro/ton goedkoper dan de Europese.

Melkpoeder en kaas

De SMP-index ( Skimmed Milk Powder) Europa steeg sinds begin maart met 12% naar een record van 4.228 euro/ton. SMP kende een indrukwekkende prijsstijging: +66% sinds 1 september. Alternatieven zijn ook duur. Op de GDT was SMP opnieuw de winnaar van de grote producten op de veiling met +1%. De Europese en GDT-prijs liggen zo redelijk dicht bij elkaar. Bij Whole Milk Powder (WMP) is dat helemaal anders. Daarvan ging de prijs op de GDT naar beneden met 1,5%. Het is zelfs zo dat WMP op de GDT nu goedkoper is dan SMP. Dat is moeilijk te begrijpen, als je weet dat melkvet ook nog altijd duur is. Net zoals bij boter is WMP in Nieuw-Zeeland ongeveer 1.000 euro/ton goedkoper dan het Europese product. Europese kaasprijzen tekenen ook voor records. Cheddarprijzen gaan rond de 5.300 euro/ton, mozzarella tekent voor 5.200 euro/ton. Uitzonderlijk is de jonge gouda nu minder duur (5.100 euro/ton) dan mozzarella. Met een stevige weipoederprijs van 1.450 euro/ton lopen kaasmakers vrolijk rond.

AV

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken