Startpagina Varkens

Gevoelens van varkens begrijpen op basis van hun geluiden

Europese onderzoekers hebben een instrument ontwikkeld om de gevoelens te decoderen die varkens in hun geknor en gepiep tot uiting brengen. Op die manier zou het welzijn van de dieren op termijn verbeterd kunnen worden.

Leestijd : 1 min

Biologen bestudeerden in totaal meer dan 7.000 opnames van 411 varkens uit Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk en Tsjechië. Het ging van korte knorren van tevredenheid bij het voederen tot wanhopige kreten bij het slachten. Op basis daarvan werden geluiden ingedeeld in negentien verschillende categorieën.

Emoties en geluiden

De studie, gepuliceerd in het tijdschrift Nature, toont aan dat de emoties van varkens te bepalen zijn op basis van het soort geluid dat ze maken. Ze kan ook dienen om in de toekomst het welzijn van dieren te verbeteren. "Als het percentage negatieve geluiden toeneemt, weet de boer dat er waarschijnlijk iets mis is en kan hij de varkens gaan controleren", aldus de onderzoekers.

Volgens de bevindingen werden positieve gevoelens uitgedrukt in korte klanken, terwijl negatieve gevoelens vaak via lange knorren worden geuit. Varkens waren voor de studie het perfecte dier, aangezien ze over een breed gamma aan piepjes en geluiden beschikken. "Ze zijn erg vocaal, waardoor ze makkelijker te bestuderen zijn dan veel andere dieren", besluiten de onderzoekers.

Belga

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken