Startpagina Veeteelt

Landbouw is niet zonder gevaar met jaarlijks 370 ongevallen

Landbouwers en tuinders lopen tijdens hun beroepsbezigheden veel risico op arbeidsongevallen. Jaarlijks telt men gemiddeld op de 23.000 land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen 370 arbeidsongevallen.

Leestijd : 2 min

Het merendeel van die ongevallen loopt gelukkig relatief goed af, zo blijkt uit de gegevens van het departement Landbouw en Visserij (op basis van Fedris, www.vlaanderen.be/landbouwcijfers). In 2020 werden 380 ongevallen in de landbouwsector opgetekend. Over 126 daarvan werd nadien in positieve zin nagekaart. 173 slachtoffers-werknemers waren tijdelijk arbeidsongeschikt en 80 keer veroorzaakte een arbeidsongeval op en rond de boerderij zelfs een blijvende onbeschikbaarheid. Datzelfde jaar viel er bij een arbeidsongeval een dodelijk slachtoffer te betreuren. In deze cijfers zijn ongevallen met de bedrijfsleider zelf of met een seizoenarbeider niet opgenomen.

Verlies van controle

Over het algemeen is het verlies van de controle over een machine, vervoermiddel, gereedschap of voorwerp de belangrijkste oorzaak van een ongeval. Uitglijden, struikelen of verkeerde bewegingen zijn goed voor bijna 20% van alle ongevallen. In 14% van de ongevallen is een machine of een vervoermiddel betrokken en in 7% een dier.

Ruim driekwart van alle ongevallen in de landbouwsector gebeurt op de onderneming zelf of op een vestiging ervan. 12% vindt plaats op de openbare weg, waarvan het overgrote deel niet als een verkeersongeval wordt beschouwd. De resterende 11% van de ongevallen gebeurt op een andere plaats.

Bijna één derde (31%) van de ongevallen vindt plaats in de provincie Antwerpen, bijna een kwart (24%) in West-Vlaanderen en 17% in Limburg. Vlaams-Brabant sluit de rij met 8% van de arbeidsongevallen.

In ons RULA-magazine van oktober werden deze cijfers ook uitgebreid toegelicht.

Federale bevoegdheid

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) verwees naar bovenstaande informatie als antwoord op een vraag die politica Carmen Ryheul (Vlaams Belang) haar schriftelijk stelde. Crevits maakte daarbij ook duidelijk dat de preventie van arbeidsongevallen een federale bevoegdheid is.

De minister verwijst naar het derde Vlaamse plattelandsontwikkelingsprogramma PDPO III (Programma voor plattelandsontwikkeling.) Dat biedt de mogelijkheid om steun te verlenen voor de maatregelen Kratos en naschoolse vorming.

Kratos is het bedrijfsadviessysteem van de Vlaamse overheid. Binnen Kratos kan de land- of tuinbouwer gratis advies op maat van het bedrijf aanvragen voor meerdere onderwerpen. Vanuit naschoolse vorming worden opleidingen en vorming aangeboden door erkende centra. Zij hebben aandacht voor arbeidsveiligheid in de landbouwsector, voor veiligheid op de weg en voor arbeidsveiligheid op het bedrijf.

Fons Jacobs

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken