Startpagina Schapen

Grijp snel in met het abortusprotocol!

Heel wat oorzaken van het verwerpen bij schapen en geiten zijn besmettelijk en kunnen voor veel schade op het bedrijf zorgen. Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) roept op om steeds het abortusprotocol te volgen.

Leestijd : 2 min

Een enkele abortus tijdens het lammerseizoen hoeft niet meteen reden tot paniek te zijn. In veel gevallen gaat het om een toevallige, niet besmettelijke oorzaak. Elke verwerping is echter een economische verliespost. Bovendien zijn veel besmettelijke oorzaken van het verwerpen bij kleine herkauwers ook potentieel gevaarlijk voor de mens. Redenen genoeg dus om verwerpingen in te sturen voor het abortusprotocol, zodat een eventuele besmettelijke oorzaak snel aan het licht komt. Wist je trouwens dat het insturen van deze stalen verplicht is in het kader van de brucellosemonitoring?

Oorzaak achterhalen

Bij abortusproblematiek op je schapen- of geitenbedrijf is het belangrijk om de oorzaak zo snel mogelijk te achterhalen. Wanneer het gaat om een besmettelijke oorzaak, dan is het immers van groot belang om zo snel mogelijk te kunnen ingrijpen. Enkel zo kan eventuele verdere verspreiding doorheen de kudde vermeden worden.

Er bestaan bovendien heel wat besmettelijke oorzaken van het verwerpen bij schapen en geiten die ook gevaarlijk kunnen zijn voor de mens, en in het bijzonder voor zwangere vrouwen. Beperk dus de toegang voor bezoekers gedurende het lammerseizoen en zonder verworpen dieren steeds af van de kudde.

Staalname door dierenarts

Om de brucellosevrije status van ons land te bewaken, zijn schapen- en geitenhouders verplicht om iedere abortus te laten onderzoeken. Naast de officiële en verplichte onderzoeken, omvat het protocol ook onderzoek naar de andere meest voorkomende besmettelijke oorzaken van het verwerpen bij schapen en geiten. Al deze onderzoeken worden gefinancierd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Het enige wat je als schapen- of geitenhouder moet doen, is je dierenarts contacteren, zodat die de nodige stalen kan komen nemen. Om recht te hebben op de gratis analyses moet zéker een bloedstaal van het moederdier ingestuurd worden. Zorg er daarnaast voor dat ook de foetus, de nageboorte of ter vervanging een vaginale swab aan het labo aangeboden worden om de kans op een diagnose zo groot mogelijk te maken. Hoe verser het aangeboden materiaal, hoe groter de kans op een diagnose.

Ophaling van de stalen is eveneens gratis en kan aangevraagd worden via het webformulier op www.dgz.be of telefonisch via de helpdesk van DGZ (078 05 05 23 ).

DGZ

Lees ook in Schapen

Mooie Belgische finale van de Ovinpiades 2023

Agribex Wat in 2019 begon met een voorzichtige toenadering vanuit de Waalse schapensector naar Vlaanderen, groeide uit tot een volwaardige wedstrijd voor jonge schapenherders met een Belgische finale op Agribex in Brussel.
Meer artikelen bekijken