Startpagina Akkerbouw

Franse bedrijven mogen zonnebloemolie vervangen in producten zonder etiket te wijzigen

Frankrijk staat producenten van margarine, chips, sauzen, koekjes of gerechten met saus 6 maanden lang toe om zonnebloemolie te vervangen in hun producten zonder daarvoor de etikettering te moeten aanpassen. Dat maakte het Franse ministerie van Economie, Financiën en Industrie dinsdag bekend. Door de oorlog in Oekraïne zijn er leveringsproblemen met zonnebloemolie.

Leestijd : 1 min

De bedrijven die een uitzondering zullen vragen, kunnen bijvoorbeeld koolzaadolie gebruiken, zei het ministerie na afloop van overleg met de voedingsindustrie en de consumentenorganisaties. Maar als allergenen toegevoegd worden, moeten de ingrediënten op de verpakking wél onmiddellijk aangepast worden.

In België is inmiddels een actieplan van kracht, waarbij voedingsbedrijven de wijzigingen in de samenstelling van hun producten moeten melden aan de FOD Economie en ook de FOD Volksgezondheid en het federaal voedselagentschap FAVV moeten inlichten. Om de consument op de hoogte te houden van de wijzigingen in de voedingsproducten komen er op goed zichtbare plaatsen affiches in winkels.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken