Startpagina Groenten

Bij aspergehoeve Hertenveld: “Kraakverse asperges, daarin onderscheiden we ons van de supermarkt”

Het seizoen van het ‘witte goud’ is weer aangebroken. In dé aspergestreek in Limburg zijn er heel wat aspergebedrijven uit de startblokken geschoten. Dat is althans het geval bij aspergehoeve Hertenveld in Bilzen. Koen De Busschop en zijn vrouw Nathalie staan al bij het krieken van de dag klaar om de asperges beetklaar te maken en om ze via de hoevewinkel aan de man te brengen.

Leestijd : 6 min

De ochtendstond heeft goud in de mond. Dat is alvast een gezegde dat op aspergehoeve Hertenveld slaat. Het was nog maar 7 uur, maar de bedrijvigheid in de hoeve was al in de lucht te voelen. Vijf seizoensarbeiders sorteerden de asperges die vers van het land kwamen. “Midden april zijn we gestart met de eerste asperges van onze percelen te halen”, vertelt Koen De Busschop. “We zijn altijd wat later dan in de Kempen natuurlijk. Zij telen op zandgrond, en wij op iets zwaardere grond. Ik denk dat we zo’n 2 weken later starten.”

Koen en Nathalie namen het bedrijf over van hun opa, die zelf geen asperges teelde. “Mijn opa was boer, maar verkocht zijn boerderij aan park Bokrijk. Hij strandde hier eigenlijk toevallig, in Beverst. Hier bouwde hij op dit perceel een nieuw huis, en zette stallen. Hij hield melkvee, varkens en kippen. Uiteindelijk ging hij enkel verder in melkvee. Ik kon het bedrijf overnemen, maar had geen interesse in de melkveehouderij. Samen met mijn vrouw zochten we naar iets dat ons allebei erg lag. We kozen voor groenten, en in het bijzonder de aspergeteelt”, aldus Koen.

Klassiek en minitunnels

Het landbouwerskoppel baat nu een mooi middelgroot bedrijf uit. De percelen worden aangewend voor (winter)kolen, grondwitloof, maïs en tarwe, maar de hoofdteelt en hun passie is duidelijk de asperge.

De minitunnels zorgen ervoor dat de oogst zo’n 2 weken kan worden vervroegd.
De minitunnels zorgen ervoor dat de oogst zo’n 2 weken kan worden vervroegd. - Foto: MV

De grond is iets zwaarder dan in de kempen, wat geen probleem is voor de aspergeteelt.
De grond is iets zwaarder dan in de kempen, wat geen probleem is voor de aspergeteelt. - Foto: MV

Het koppel koos voor het vroege ras Fruhlim en voor het late ras Prius. Die telen ze klassiek onder wit-zwarte plastic. Een klein deel wordt geteeld onder minitunnels. Dat zorgt ervoor dat ze de oogst zo’n 2 weken kunnen vervroegen. Samen met zijn zoon Niels doet hij het buitenwerk. “Niels is 16 jaar en duidelijk gepassioneerd. Zo maait hij snedes gras en zorgt voor het ploegwerk. Mijn dochter Sofie is 15 jaar en is ook geïnteresseerd in het boerderijwerk. Vanwege de wet wachten we nog een jaartje voordat ze kan meehelpen.”

Van handenarbeid tot geautomatiseerd

In het begin probeerden Koen en Nathalie de teelt uit op een kleine 14 a. “Ik zie me nog bezig, aan de keukentafel: elke asperge sneed en sorteerde ik handmatig”, herinnert Koen zich. “Eigenlijk te zot voor woorden en dus niet vol te houden. Stilaan breidden we het bedrijf uit. We kochten een aspergewasser en automatiseerden stelselmatig.”

Later kwam er nog een automatische sorteerder met natte opvang bij van Espaso, en investeerde hij in een aspergeschilmachine van Tenrit. “Allemaal uit Duitsland. Duitsland is dan ook hét aspergeland bij uitstek”, vertelt hij. In de loods werd een lange sorteerder geïnstalleerd, die het koppel tweedehands aankocht. “We hebben hier net de plaats voor. Nu de machine zijn tijd wat gehad heeft, denk ik eraan om een eenzijdige sorteermachine aan te schaffen. Die neemt minder plaats in. De prijzen voor nieuwe sorteerders zijn wel in de lucht geschoten. Je betaalt voor een sorteerder evenveel als voor een nieuwe tractor.”

Hij geeft de voorkeur aan een natte opvang, omdat op die manier de asperges minder gemakkelijk breken. Het koude water zou een probleem kunnen zijn. “Maar de seizoensarbeiders krijgen handschoenen om het werkgemak te verhogen”, geeft Koen mee.

Een goede band met de seizoensarbeiders

Op het bedrijf heeft Koen meerdere seizoensarbeiders uit Bulgarije en Roemenië in dienst. “Een deel ken ik al goed en komt jaarlijks terug. Het is wel opmerkelijk hoe verschillend de culturen wel niet zijn, bij het werk. Een Roemeen heeft de neiging om al wat hij leert direct door te vertellen aan de anderen. Een Bulgaar is meer op zichzelf en zal dat minder snel doen.”

Hij voorziet elke arbeider van alles wat hij nodig heeft. Hij kocht voor hen laarzen, schorten, handschoenen, en ander materiaal en voorziet hun een woonst dichtbij het erf. “Daar hangen wel wat wettelijke verplichtingen aan vast. Zo moet de slaapkamer bij ons minstens 16 m² zijn. Per 10 personen moet er een douche en toilet voorzien zijn. Wij voorzien voor onze seizoensarbeiders 2 douches en 2 toiletten.”

Seizoensarbeiders zorgen voor een goede  sortering.
Seizoensarbeiders zorgen voor een goede sortering. - Foto: MV

Hij geeft aan erg blij te zijn met hun werk. Het zijn goede werkkrachten, en ook achteraf houden ze alles mooi proper. Enkel de communicatie verloopt niet altijd op rolletjes: hij spreekt hun taal niet, en de seizoensarbeiders verstaan geen Engels. “Communicatie verloopt vooral via Google Translate. Dat geeft soms grappige situaties.”

Vriendelijk voor asperge en bij

Enkele jaren stond het aspergebedrijf bovendien al eens in de kijker in de media. Koen besloot immers om een bloemenmengsel in te zaaien met soorten speciaal voor bijen. Daarnaast laat hij de aspergeplanten bloeien in juli en augustus. “Over het algemeen is er veel stuifmeel in het voorjaar, maar niet in de zomer. Stuifmeel van asperges is trouwens eiwitrijk en dus goed voor bijen”, vertelt hij.

Zelf is hij een conventionele landbouwer en gebruikt enkel de producten wanneer het strikt noodzakelijk is. Op de asperges heeft hij wel eens problemen met de aspergevlieg en met luizen, en ook op de kolen merkt hij koolvlieg, koolmot en luis op. “Daartegen moet ik behandelen, anders verlies ik rendement. Het is jammer dat het algemene publiek het gebruik van middelen zo als negatief beschouwt.”

Website, Facebook en wegwijzers

Nu het bedrijf al even bestaat, is Hertenveld bekend ver buiten Bilzen. Mensen kunnen bestellen vanop de site en later afhalen in de hoevewinkel. Ook op Facebook zijn ze al even actief. “Daar zijn we toch al 5 jaar mee bezig. Eerst stond ik er wat sceptisch tegenover. We startten er toch mee om wat extra reclame te krijgen. Nu is het ongelooflijk hoeveel volgers we hebben.”

Hij geeft wel aan dat mond-tot-mondreclame nog het beste is om volk te lokken. Nieuwe mensen kunnen hen vinden door de vele aanwijzingen vanop straat.

De asperges komen recht van het veld in de hoevewinkel te liggen. “Verser kan je ze niet hebben, zo onderscheiden we ons van de supermarkten natuurlijk. De rest van de afzet gaat via BelOrta.”

Hoevewinkel op volle toeren

In de hoevewinkel kunnen klanten terecht voor de verse asperges, te verkrijgen in verschillende diktes. De erg dunne asperges verpakt hij om ze te gebruiken in de wok. “Lekker hoor! Als de klant wil, schillen we de asperges ook ter plaatse. Onze machine kunnen we instellen op de dikte van de asperges: van de dunne asperges wordt een dunner laagje geschild dan van de dikkere asperges.”

DSC_1113

Naast asperges kunnen klanten er ook terecht voor een klein aanbod aan andere producten, zoals ajuinen, prei en wijn. De eieren in de rekken komen wel van een bevriende landbouwer. Koen geeft aan zich vooral op de asperges te willen richten. “We moeten geen supermarkt zijn, we willen focussen op specifieke producten.” En dat blijkt jaar na jaar te werken. Dit jaar was de rij voor asperges net voor Pasen enorm. “Mensen stonden al vanop straat aan te schuiven. De asperges gingen toen vlot over de toonbank. Voor iedere aspergeteler was het wel een druk paasweekend, had ik de indruk”, lacht hij.

Koen geeft toe dat thuisverkoop tijdsintensief is. “Als je iets goed wil doen, kruipt daar inderdaad tijd in. Je moet ook met iedereen om kunnen gaan. Het is vooral mijn vrouw Nathalie die met de winkel bezig is. Ze maakt ook de bestellingen klaar en is bezig met de afzet voor de veiling. Ik ben vooral bezig met het werk buiten. We zijn een goed team.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Groenten

Het behoud van specifieke middelen is een vorm van natuurherstel, stelt groenteteler Meindert-Jan Botman

Groenten Broccoli- en bloemkoolteler Meindert-Jan Botman uit het Nederlandse Oostwoud maakt zich niet alleen ernstig zorgen om het verdwijnen van het middelenpakket om ziektes en plagen te kunnen bestrijden, hij is ook al flinke bedragen kwijt om zijn gewassen tegen haas, gans, duif en eend te beschermen. Toch geeft de teler niet op. Hij ging zelfs eind december naar Amerika om er een speciale broccolioogstmachine te gaan bekijken.
Meer artikelen bekijken