Startpagina Economie

Positieve melkaanvoercijfers in Europa

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risicomanagement bij United Experts, volgde voor ons de internationale zuivelmarkten. In de week na Pasen tekende de Global Dairy Trade-veiling voor de grootste prijsdaling sinds begin juli vorig jaar.

Leestijd : 4 min

De olieprijs gaat sinds de Russische inval in Oekraïne op en neer rond de 100 dollar per vat. De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) kwam recent uitzonderlijk niét met economische vooruitzichten naar buiten. “Dit kan erop wijzen dat ze vrezen voor vraaguitval door economische afkoeling door hoge inflatie en de lockdownsituatie in China”, stelt Raf Beyers. “Ze deden wel de uitspraak dat ze niet meer gaan oppompen dan de voorbije periode, wat samen met de onzekere energiesituatie van Rusland de prijzen weer deed opveren. De bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) doen intussen overtuigendere uitspraken over een renteverhoging in de loop van de zomer dan dat voorzitster Lagarde dat durft doen. De recente stroom aan positieve bedrijfscijfers over het eerste kwartaal vegen rentezorgen voorlopig van tafel.”

Het belangrijkste zuivelnieuws vanuit de Lage Landen kwam van de overname van het Belgische privézuivelbedrijf Olympia door het Nederlandse privézuivelbedrijf Royal A-ware. Na de overname van de poedertorens van FrieslandCampina in Aalter en de recente overname van zuivelactiviteiten van de Hollebeekhoeve is dit een volgende stap in de Belgische verankering van de Nederlandse kaasmaker.

De Global Dairy Trade (GDT)-veiling tekende in de week na Pasen voor de grootste prijsdaling, namelijk -3,6%, sinds begin juli vorig jaar.

Kentering in de melkproductie

In de Verenigde Staten (VS) molken ze in maart met ongeveer 68.000 of 0,8% minder koeien dan vorig jaar nog maar een halve procent minder dan vorig jaar in maart. Het is wel 1,5% meer dan in maart 2020. De daling neemt dus af want de vorige 3 maanden molken ze nog 1,3% minder.

De Nieuw-Zeelandse melkproductie van maart was nog maar 1,9% lager dan vorig jaar (toen maart heel stevig was). In milksolids was dit nog -1,5%, maar wel +7,7% ten opzichte van 2020. Daar was dus ook een kentering in de melkproductie, want de vorige 3 maanden was het bij de kiwi’s nog gemiddeld -6,4%.

Bij de EU27 zien we over februari ook een lichte kentering in de melkaanvoer. Waarschijnlijk gemotiveerd door de aantrekkende melkprijzen, melkte men in de 27 EU-landen 0,5% meer. Het is een half jaar geleden dat men in de EU27 nog positieve melkaanvoercijfers liet optekenen. Het zijn met name Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Ierland, Polen en de Baltische staten die voor plussen zorgen. De historische grote 3, Duitsland, Frankrijk en Nederland zien hun melkproductie ondertussen iets minder dalen dan op het einde van 2021. Nederland lijkt dit echter niet vol te houden, want over maart melkten ze terug 2,5% minder dan vorig jaar en komt het eerste kwartaal op 2,23% lager uit. Ook in het VK blijft men zwak melken, met 2,9% minder melk over maart en 2,4% minder over het eerste kwartaal.

De vraag naar West-Europese boerderijmelk blijft echter zeer goed, met een spotmelkprijs die recordhoog blijft voor de tijd van het jaar.

Boterprijzen op hoog niveau

De week voor Pasen daalde de Europese boterindex voor het eerst sinds lang met een prijsdaling van 100 euro/ton. “Het is van april 2020 geleden dat we nog zo’n prijsbeweging naar beneden zagen bij de boterindex”, aldus Raf Beyers. De week na Pasen bleef de boterindex dan ongeveer gelijk op 7.238 euro/ton. De prijscorrectie betekent dus vandaag een handelbaar, maar wel een record- hoog niveau.

De roomprijzen trokken terug licht omhoog na Pasen. Het mooie lenteweer helpt de roomconsumptie.

De Europese boterexport is, zoals te verwachten met deze recordhoge prijzen, heel zwak richting China (-22%) en Saoedi-Arabië (-31%). Gelukkig was de VS toch geïnteresseerd in meer Europese boter (+7%) in de eerste 2 maanden van het jaar. Op de GDT ging AMF (Anhydrous Milk Fat) -1,3% en boter -3,7%. De beide melkvetproducten komen zo terug verder van elkaar en het vermoeden is dat de melkvetprijzen zo terug naar prijspariteit evolueren van de melkvetwaarde. Het zouden vooral kopers uit Zuidoost-Azië en China zijn die boter kochten. AMF daarentegen ging van de hand naar zowel Azië als naar Zuid- en Midden-Amerika en naar het Midden-Oosten.

Minder export van Europees melkpoeder

Europees mageremelkpoeder (SMP, skimmed milk powder) -index tekende de week na Pasen voor het eerst sinds juli 2021 een heel lichte prijsdaling naar een index van 4.280 euro/ton. Het zou wel kunnen dat deze heel lichte kentering de zoektocht naar een nieuwe handelbare prijs aankondigt.

De vraag naar Europees poeder voor export neemt met de huidige Europese prijzen voor zowel SMP als voor vollemelkpoeder (WMP, whole milk powder) zienderogen af. Zo exporteerde de EU over de eerste 2 maanden van het jaar 22% minder SMP en 17% minder WMP.

De vraag naar Europese poeder voor export neemt met de huidige Europese prijzen voor zowel SMP als voor WMP zienderogen af.
De vraag naar Europese poeder voor export neemt met de huidige Europese prijzen voor zowel SMP als voor WMP zienderogen af. - Foto: Adobe Stock

Ook opvallend is de prijskentering, licht naar beneden, van de Europese weipoederindex deze week. Voor dit nevenproduct van de kaasproductie is zo’n prijsdaling geleden van juli 2021. De heel stevige kaasprijzen, die nog altijd stijgen, de stabiele Europese kaasexport en de zwakke poederexport doen producenten vermoedelijk meer kaas produceren, en dus ook meer wei.

Op de GDT zijn toch wel zwaar rode cijfers te zien in de poeders: SMP bij de kiwi’s -4,2% en WMP -4,4%. Als we het heel belangrijke WMP nabij bekijken, dan zien we zelfs bijna 7% prijsdaling voor de standaardformule WMP in de nabije maanden. Blijkbaar was de Chinese deelname aan de GDT heel zwak. Het zero-Covid-beleid van de Chinese overheid met enorme lockdowns tempert de import. Voorlopige cijfers wijzen zelfs op een daling van 29% in melkequivalent Chinese zuivelimport in maart 2022.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken