Startpagina Actueel

Operationele werking karkasclassificatie in Rundveeslachthuizen

Binnen de rundveecommissie van I.V.B. werd een model ontwikkeld om de veehouder inzicht te geven in welke slachthuizen zich engageren om een correcte classificatie, weging en doorgave van slachtgegevens van runderen te waarborgen. Dit als sluitstuk van een vernieuwde controleprocedure die in kader van het Interprofessioneel akkoord “Transparantie” uit 2018 werd ontwikkeld in samenspraak met de slachthuizen en landbouworganisaties.

Leestijd : 2 min

De gehanteerde controleprocedure door I.V.B. legt een focus op meerdere deelaspecten: als voornaamste aspect worden de controleresultaten van I.V.B. met betrekking tot classificatie en weging op de slachtvloer in rekening gebracht (60%), maar daarnaast wordt er ook rekening gehouden met het tijdig en correct doorzenden van classificatiegegevens (20%), de beschikbaarheid van een IVB gewichtsregistratie (15%) en de toepassing van een autocontrolesysteem-karkasclassificatie (5%).

Maandelijkse rapportage

De vernieuwde controlemethodiek wordt sinds 2020 toegepast en op maandbasis gerapporteerd aan de slachthuizen. Op die manier bekomt ieder slachthuis een maandelijks inzicht in de resultaten waardoor het mogelijk wordt evoluties op te volgen, zichzelf te vergelijken met anderen, en eventueel werkwijzen bij te sturen waar nodig.

Tenslotte werd er in overleg met slachthuizen en de landbouworganisatie een bijsturingsregeling als sluitstuk op het controlesysteem uitgewerkt. Om de goede evoluties van de controleresultaten in de meeste slachthuizen te benadrukken werd er door de sector voor gekozen om dat te doen door via positieve differentiatie een vergelijkingssysteem tussen de slachthuizen uit te werken. De daaruit ontwikkelde kwaliteitsbewaking maakt het voor producenten en derden inzichtelijk welke slachthuizen een goede medewerking en transparantie in kader van karkasclassificatie verlenen. Dat alles resulteert in het model voor ‘operationele werking karkasclassificatie’.

Score met aantal sterren

Het model bestaat uit het toekennen van een aantal sterren op basis van de controle rapporten van I.V.B. Om een ster toegekend te krijgen dient het slachthuis een goede gemiddelde score te halen over de laatste 12 maanden. Een tweede ster wordt toegekend wanneer deze gemiddelde score nog dichter tegen het maximum ligt. Een derde ster kan bekomen worden wanneer er in de laatste 3 maanden geen grote fouten werden opgemerkt. Door het aantal sterren in rekening te brengen, kunnen veehouders zich verzekeren van de mate waarin een slachthuis de de nodige inspanningen levert om voor een correcte weging en classificatie te zorgen.

De lijst wordt maandelijks bijgewerkt en is zowel voor ingelogde producenten als publiek zichtbaar op de pagina ‘evoluties’ op de I.V.B.-website www.ivb-interprof.be .

De lijst met slachthuizen en bijhorende sterren bevat voorlopig enkel de Vlaamse indelingsplichtige slachthuizen, gezien I.V.B. als interprofessioneel orgaan enkel gemachtigd is om controles uit te voeren in Vlaanderen.

IVB - SN

Lees ook in Actueel

Beloftevolle proefresultaten inzake duurzame productie bij het Belgisch witblauw ras

Vleesvee Hoe rundvlees produceren met meer respect voor het milieu, rekening houdend met de uitdagingen van klimaatverandering? Deze vraag staat centraal in het Blanc Bleu Vert-project. Dit onderzoek werd opgestart in 2022 en heeft al een aantal veelbelovende wetenschappelijke resultaten opgeleverd dankzij tests die uitgevoerd werden op verschillende locaties, waaronder het rundveeselectiecentrum in Ath. Tijdens de opendeurdag op 11 maart kregen we uitleg over diervoeding, genetica en methaanreductie.
Meer artikelen bekijken