Startpagina Melkvee

Koetoilet blijkt succesvol

Het koetoilet van het Nederlandse bedrijf Hanskamp vangt dagelijks zo’n 1/3de urine van een koe op. Dat zorgt ervoor dat de ommoniakemissie met 30-40 % daalt. Innovatiecentrum Dairy Campus deed de test bij 16 melkkoeien tijdens de meetperiode van ruim 20 maanden en bijna 100 m3 l urine in het toilet. Urine meteen opgevangen

Leestijd : 1 min

Doordat het koetoilet een vrij zuivere urinefractie geeft, daalt de ammoniakuitstoot. De urine wordt onder de staart van de koe meteen opgevangen. De voorlopige emissiefactor van 8,4 kg ammoniak per dierplaats per jaar, die in juni 2021 in Nederland gepubliceerd is, komt redelijk overeen met wat er op Dairy Campus gemeten wordt. Dat meldt de WUR. Dit jaar wordt aan de hand van de resultaten de definitieve emissiefactor bepaald.

Werking CowToilet

Sinds 2016 is Hanskamp bezig met de ontwikkeling van een koeientoilet, het zogenaamde CowToilet. De urine wordt daarbij apart van de vaste mest opgevangen en afgevoerd. Doordat de urine en vaste mest niet samenkomen, daalt de ammoniakuitstoot.

De onderzoekers probeerden de koeien eerst te belonen na het plassen, maar dat werkte niet. Toen ontdekte Hanskamp dat de koe een zenuw heeft die bij aanraking ervoor zorgt dat ze gaat plassen, en zo werd het CowToilet ontworpen. Het toestel wordt op de banden van de uier geplaatst en tekt de zenuw aan die de koe doet plassen. Koeien bleken tijdens het onderzoek gewoontedieren, waardoor de koe na een tijd ook zonder aantikken begon te plassen als ze bij het CowToilet stond.

Sanne Nuyts

Lees ook in Melkvee

Hooibeekhoeve pakt hittestress in de melkveehouderij aan

Melkvee Hooibeekhoeve focust zich binnen het project Life ACLIMA op melkveehouders en put daarbij uit actueel onderzoek en ervaringen in de eigen stallen. Ook al lijkt de zomer nog veraf, het is nu een heel goed moment om al te anticiperen op een warme zomer.
Meer artikelen bekijken