Startpagina Wetgeving

Europees actieplan voor biologische landbouw officieel goedgekeurd

Vandaag werd het EU-actieplan voor de ontwikkeling van de biologische sector gestemd op het Europees Parlement in Straatsburg, Frankrijk. Die werd positief onthaald met 611 stemmen pro, van de 630 parlementariërs. Belangrijke opmerking: het doel van 25% biologisch landbouwareaal wordt niet gesteund.

Leestijd : 3 min

Op 31 maart dit jaar werd het EU-actieplan voor biologische landbouw goedgekeurd door de landbouwcommissie. Vandaag, 3 mei, gebeurde de finale goedkeuring in het Europees Parlement in Straatsburg. 611 parlementsleden stemden voor de resolutie, terwijl slechts 14 tegenstemden en 5 zich onthielden van de stemming.

Bio ondersteunen

De aangenomen resolutie, geschreven door de Oostenrijkse parlementariër Simone Schmiedtbauer, wijst op de voordelen van biologische landbouw voor het tegengaan van klimaatverandering, biodiversiteit en bodembescherming. Hoewel de tekst benadrukt dat de ontwikkeling en groei van de biologische sector marktgestuurd moeten zijn, roepen de EP-leden ook op tot voldoende steun aan boeren uit de fondsen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Dé doelstelling van het actieplan was om tegen 2030 25% van het Europese landbouwgrond te gebruiken voor biologische productie. De eurocommissaris van Landbouw Janusz Wojciechowski is het eens met het rapport, maar nuanceert. “Dat percentage is een politiek doel, het is niet wettelijk bindend”, geeft hij mee. Net omdat het aandeel biolandbouw in elk land anders is, steunden de parlementsleden dit doel dus niet. Momenteel staan immers Oostenrijk (26,5%), Estland (23%) en Portugal (18%) in de top 3 landen met het hoogste aandeel biologische landbouw. Landen die onderaan bengelen zijn dan weer Malta (0,4%) en Ierland (1,6%).

Wojciechowski gaf aan dat het aantal landbouwbedrijven in Europa ondertussen al daalde van 14 miljoen naar 10 miljoen. “Dan gaat het vooral om de kleine en middelgrote bedrijven. Ik denk dat biologische landbouw belangrijk is zeker in midden en het oosten van Europa, om te kunnen voortbestaan.”

De rol van toeleveringsketens en openbare aanbestedingen

De resolutie onderstreept de belangrijke rol van de toeleveringsketens voor biologische landbouw, die kort, lokaal, seizoensgebonden en slim moeten zijn. Het roept daarom op tot investeringen om de ontwikkeling van korte voedselketens te vergemakkelijken. De lidstaten erkennen de rol die de particuliere sector speelt bij het stimuleren van de vraag naar biologische producten. Winkelketens zouden daarom aangemoedigd moeten worden om biologische consumptie te stimuleren, aldus de leden van het Europees Parlement.

Wojciechowski geeft aan dat de bedragen die mensen uitgeven aan biologische voeding enorm uiteen liggen. “Terwijl in Polen de gemiddelde consument 4 euro uitgeeft aan biologische voeding, is dat in Denemarken meer dan 300 euro.”

Volgens de resolutie is er geen enkel landbouwmodel dat past bij alle landen en regio's. De lidstaten moeten dus hun eigen nationale of regionale strategieën voor biologische landbouw opstellen. Deze strategieën moeten openbare aanbestedingsprocedures omvatten ter bevordering van lokale toeleveringsketens en groene openbare aanbestedingen die gericht zijn op gezondere, milieuvriendelijkere voeding in openbare instellingen en op het verminderen van afval van biologische producten.

Onderzoek en innovatie nodig

Onderzoek en innovatie in de veehouderij of het zorgen voor de beschikbaarheid van de benodigde eiwitrijke voeding, vitamines en gewasbeschermingsmiddelen zijn de sleutel tot de duurzaamheid van de biologische landbouwsector, zeggen Europarlementariërs. Ze moedigen daarom een op wetenschap gebaseerde benadering en innovaties aan op het gebied van nieuwe bronnen van plantenvoedingsstoffen en onderzoek naar biologische zaden.

Wat betekent dat voor België?

In België is 7,2% van het landbouwareaal voor biologische landbouw. De doelstelling voor Vlaanderen is echter wel anders dan die voor Wallonië. Volgens het nationaal Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Strategisch Plan moet in Vlaanderen het aanwezige 0,5% biologisch landbouwareaal volgens de overheid groeien naar 1,77%, maar volgens Bioforum kan dat beter. Bioforum pleit voor een groei van biologisch landbouwareaal naar 5% tegen 2027.

In Wallonië is momenteel 12% van het landbouwareaal toegeschreven aan biologische landbouw. Tegen 2030 moet dat evolueren naar 30%.

Europees Parlement – Marlies Vleugels

Lees ook in Wetgeving

Pelt-arrest verontrust landbouwbedrijven

Wetgeving De Vlaamse overheid bekijkt of er nood is aan verduidelijking over de milieutechnische eenheid in het kader van de vergunningsverlening van waterwinningen. Het Pelt-arrest over grondwaterwinningen verontrust landbouwbedrijven met meerdere grondwaterwinningen.
Meer artikelen bekijken