Startpagina Actueel

Belgische voeding en dranken populairder dan ooit in het Verenigd Koninkrijk

Belgische voeding en dranken doen het post-Brexit beter dan ooit in het Verenigd Koninkrijk, beter ook dan deze uit onze buurlanden. Van 8 tot 12 mei vergezellen een dertigtal Belgische voedingsbedrijven Prinses Astrid op missie naar het VK om dit groeipotentieel verder aan te boren.

Leestijd : 3 min

Maar liefst 1/5de van de bedrijven die deelnemen aan de missie naar het Verenigd Koninkrijk zijn actief in de agro- en voedingssector. Het Verenigd Koninkrijk blijft overduidelijk een belangrijke markt voor de Belgische voedingsbedrijven en land- en tuinbouw- en sierteeltsector.

Nabijheid van de Britse markt blijft opportuniteit

Het daadwerkelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU is een grote tegenvaller. Het Britse eiland is namelijk voor onze Vlaamse landbouw- en voedingssector een belangrijke markt. Vooral chocolade, koekjes, bomen, planten, bloemen, zuivel, aardappelbereidingen, diepvriesgroenten, verse en verwerkte groenten, fruit en vlees vertrekken van Vlaanderen naar de Britse markt. In 2021 werd maar liefst 4 miljard euro aan agro- en voedingsproducten uitgevoerd. Dat is maar liefst 15% van de totale uitvoer van Belgische producten naar het Verenigd Koninkrijk en ongeveer 10% van de totale uitvoer aan agro-voedingsproducten naar de rest van de wereld.

Voor vele agrovoedingsproducten is de Britse markt echter een zwaargewicht, met uitschieters van een belang van bijna 40% van de totale uitvoer van dat product. Het Verenigd Koninkrijk bekleedt bijvoorbeeld voor Belgische groenten en fruit de vierde plaats en voor vleesproducten de vijfde plaats als exportbestemming. Ondanks zijn vertrek blijft het Britse eiland dus een nabije en belangrijke markt voor de Vlaamse agro- en voedingssector. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sectororganisaties en bedrijven uit de sector deelnemen aan de missie.

“Deze missie biedt opportuniteiten om de relatie met de Britse markt verder te verstevigen. Het is een uitgelezen kans om export te stimuleren, maar ook contacten te leggen die onze bestaande en toekomstige handelsrelatie bestendigen”, stelt Lode Ceyssens, voorzitter Boerenbond.

“Naast vele andere voedingsproducten en dranken zijn ook de Belgische klassiekers bier, chocolade en koekjes uitgegroeid tot vaste waarden bij de Britse consument,” vult Bart Buysse, CEO van de Federatie van de Belgische voedingsindustrie, aan. “Het zijn dan ook die “Belgian classics” die we in de kijker zetten op de “Best of Belgium” pagina op Ocado, de grootste online retailer voor voedingswaren in het VK. Deze pagina biedt voedingsbedrijven nieuwe opportuniteiten voor online verkoop aan de Britse consument.”

De Brexit komt in fases

Sinds vorig jaar gelden echter ook nieuwe regels voor de uitvoer van producten naar het VK. Daar vloeiden alvast voor de bedrijven in de sector bijkomende kosten en inspanningen uit voort. Na eerder uitstel brengt ook 2022 nieuwe formaliteiten en controles met zich mee voor alle landbouwproducten. Dit blijft een aandachtspunt voor de sector, gezien onnodige kosten en vertraagde handelsrelaties vermeden moeten worden. De voorbereiding langs beide zijden op deze nieuwe controles is dus cruciaal om een stevige handelspositie te behouden. Een vlotte handelsflow blijft cruciaal en rechtvaardigt ook het recent aangekondigde uitstel op nieuwe controles. Elke hindernis zorgt namelijk voor vermijdbare extra kosten en bemoeilijkt specifiek de transactie van topverse producten zoals aardbeien en bessen en vers vlees.

Daarenboven moet er blijvende aandacht voor de gefaseerde impact en gevolgen van de Brexit zijn, zelfs als die later in het traject en indirect zou plaatsvinden. De sector roept op om de impact te blijven monitoren en ook op middellange termijn ondersteuning aan bedrijven te blijven bieden.“

Vlaamse sierteelt in Britse grond

Een van de belangrijke speerpunten van deze missie is het Verenigd Koninkrijk als afzetmarkt voor sierteeltproducten behouden en verbeteren. Uniek is de actie van VLAM, die met steun van de sierteeltproducenten een tuin zal installeren in hartje Londen. “Siertelers handelen op de meest directe manier met Britse afnemers”, voegt Filip Goossens, Voorzitter AVBS, dé sierteelt- en groenfederatie, daaraan toe. “Ondanks de complexiteit die de Brexit met zich meebrengt, blijft deze markt ongelooflijk belangrijk. AVBS investeert met zijn aanwezigheid en contacten daarom in betere relaties en een sterkere handelspositie.”

Boerenbond - Fevia

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken